04/03/21

Novi koncert Beogradske filharmonije: program za ligu šampiona

Kamerna simfonija Šenberga premijerno u Filharmoniji

Beogradska filharmonija i šef dirigent Gabrijel Felc su pred velikim izazovom u pripremi ekskluzivnog programa koji sviraju 4. 5 i 6. marta od 19h u filharmonijskoj Sali. Orkestar premijerno izvodi Kamernu simfoniju Šenberga, i Betovenovu Četvrtu simfoniju, program koji šef-dirigent naziva da je za ligu šampiona.

Šenbergova Kamerna simfonija je veoma zahtevna kompozicija, predstavlja izazov i avanturu kako za orkestar tako i za dirigenta. Iako je Gabrijel Felc izvodio ovo delo nekoliko puta u svojoj karijeri, svaki put oseća da je pred njim veliki test:

“Kamerna simfonija je jedno od najvažnijih dela ovog kompozitora i veoma je komplikovano. Pisano je za 15 instrumenata, tako da će svaki muzičar imati ulogu soliste. Radujem se što ćemo imati tri koncerta jer je to odličan trening za orkestar da uvežabava ovako teške harmonije, ritmove, tehnike, tempa, pregršt sitnih nota. Mi zaista vežbamo i bukvalno treniramo kao ludi. Zajedno sa Betovenovom simfonijom, ovo je stvarno program za ligu šampiona”, kaže Gabrijel Felc.

Iako su na prvi pogled sasvim različiti, publika će imati priliku da čuje spoj Betovena i Šenberga, autore koji na sličan način predstavlјaju klјučne ličnosti koje su izmenile tok istorije muzike. Naredni koncert šefa dirigenta sa orkestrom zakazan je za  18. 19. i 20. mart.