10/04/17

Na prvi dan prodaje za dosadašnje pretplatnike, predstavlјena je nova filharmonijska sezona 17/18 pod nazivom „Pet elemenata“, koja počinje 29. septembra. Specijalno za ovu priliku bio je prisutan novi šef-dirigent Gabrijel Felc koji zvanično stupa na ovu funkciju u narednoj sezoni. Zajedno sa direktorom Ivanom Tasovcem iznenadio je mnogobrojne pretplatnike uručujući im nove sezonske propusnice i promovisao knjigu sezone u kojoj se nalaze sve pojedinosti „Pet elemenata“.
 

 
U pravoj filharmonijskoj atmosferi, Gabrijel Felc i Ivan Tasovac su sa dirigentskog podijuma u novu sezonu uputili predstavnike medija koji su imali priliku da osete kako je biti orkestarski muzičar, budući da su sedeli za pultovima na bini gde filharmoničari uvežbavaju program za svaki koncert.
 
Dok se Felc se najpre obratio na srpskom i pokazao napredak u savladavanju našeg jezika, a direktor Tasovac je simbolično uzvratio na nemačkom.
 
„Imam posebnu čast da prvi put predstavim novu sezonu Beogradske filharmonije za 2017/18 godinu. Moto sezone je Pet elemenata koju čine 25 koncerata podelјenih u pet ciklusa: Zemlјa, Voda, Vazduh, Vatra i tajanstveni Peti element. Za svaki od njih ćemo svirati odličnu muziku. Moj prvi program predstavlјa jednu malu, ličnu tradiciju. Kada stupam na funkciju šefa-dirigenta, uvek počinjem istim programom, Betovenovom Pastoralnom i Štrausovom Alpskom simfonijom“.
 
Tasovac je najavio koncert sa Zubinom Mehtom, 18. marta, 2018. godine u okviru njegove oproštajne turneje i ekskluzivno otkrio da će kao solista nastupiti naš čuveni pijanista Aleksandar Madžar: „Napravićemo isti program koji je Mehta dirigovao u Beogradu pre 60 godina: Debisijev „Prelid za popodne jednog fauna”, Simfonijske varijacije Franka i Berliozova „Fantastična simfonija”.
 
Felc je objasnio koncept Pet elemenata koji se odnosi na sveprisutni konflikt lјudskog bića i prirode budući da je čovek jedan od njenih glavnih neprijatelјa. Smatra da se muzikom može uticati na društvo kao i da je moguće sačuvati planetu za buduće generacije. Program svakog koncerta Beogradske filharmonije u narednoj sezoni je povezan sa osnovnim elementima u prirodi – zemlјom, vodom, vazduhom, vatrom, i onim nevidlјivim – petim.
 
„Izvodićemo repertoar od rane klasike do savremene muzike, a orkestar će se prikazati u interepretaciji različitih stilova”, najavio je Felc, smatrajući to veoma važnim za svaki orkestar.
 

 
Tasovac je govorio o brizi za generacije nove publike koju stvara Filharmonija: „Nastavlјamo sa koncertima za decu, biće ih trideset u narednoj sezoni. Upravo sada je u toku konkurs za najlepši sastav na temu Šta je to Filharmonija, koji traje do 13. juna. S početkom sledeće sezone nagradićemo najbolјih 500 radova „filharmonijskim rancem“ u kojem će se, između ostalog, nalaziti „Moj prvi CD klasične muzike“ u izdanju i izvođenju Beogradske filharmonije“.
 
Filharmonija nastavlјa sa tradicijom otvorenih proba kada deca svakog mesece dolaze da se upoznaju sa muzičarima, instrumentima i orkestrom. Tasovac je takođe najavio novo izdanje orkestarske akademije „Filhademija“, kada mladi muzičari imaju priliku da uče od filharmoničara kroz mentorski rad, i da nastupaju zajedno sa njima na završnom koncertu koji će ovoga puta predvoditi dirigent Uroš Lajovic.
 
Felc je takođe predstavio nemački nacionalni program Dirigentski forum koji je usmeren na buduće generacije dirigenata, u okviru kojeg se organizuju majstorski kursevi, asistentski angažmani i koncerti za stipendiste programa. Zahvalјujući Felcu koji je i sam pohađao ovaj program, od 2018. godine se po prvi put uklјučuje i Beogradska filharmonija sa želјom da doprinese edukaciji sprskih dirigenata.
 
Tasovac je zaklјučio da je misija Filharmonije slična kao Politikinom zabavniku – za sve od 7 do 77: „Krećemo od predškolskih ustanova i škola, a zatim smo tu i za one koji su se profesionalno opredelili za muziku. Naši muzičari i menadžment preuzimaju neku vrstu brige za mlade buduće profesionalce da im pruže priliku da rade sa najbolјim muzičarima, a talentovanim dirigentima da sa svojim mentorom steknu znanje i predvode vrhunski orkestar kakav je Beogradska filharmonija“.
 
Pripadnici diplomatskog kora prisustvovali su predstavlјanju sezone koje se završilo se projekcijom kratkog promo-filma o saradnji šefa-dirigenta Gabrijela Felca i Beogradske filharmonije, u režiji Miloša Škundrića.