10/04/17

На први дан продаје за досадашње претплатнике, представљена је нова филхармонијска сезона 17/18 под називом „Пет елеменaта“, која почиње 29. септембра. Специјално за ову прилику био је присутан нови шеф-диригент Габријел Фелц који званично ступа на ову функцију у наредној сезони. Заједно са директором Иваном Тасовцем изненадио је многобројне претплатнике уручујући им нове сезонске пропуснице и промовисао књигу сезоне у којој се налазе све појединости „Пет елемената“.
 

 
У правој филхармонијској атмосфери, Габријел Фелц и Иван Тасовац су са диригентског подијума у нову сезону упутили представнике медија који су имали прилику да осете како је бити оркестарски музичар, будући да су седели за пултовима на бини где филхармоничари увежбавају програм за сваки концерт.
 
Док се Фелц се најпре обратио на српском и показао напредак у савладавању нашег језика, а директор Тасовац је симболично узвратио на немачком.
 
„Имам посебну част да први пут представим нову сезону Београдске филхармоније за 2017/18 годину. Мото сезоне је Пет елемената коју чине 25 концерата подељених у пет циклуса:  Земља, Вода, Ваздух, Ватра и тајанствени Пети елемент. За сваки од њих ћемо свирати одличну музику. Мој први програм представља једну малу, личну традицију. Када ступам на функцију шефа-диригента, увек почињем истим програмом, Бетовеновом Пасторалном и Штраусовом Алпском симфонијом“.
 
Тасовац је најавио концерт са  Зубином Мехтом, 18. марта, 2018. године у оквиру његове опроштајне турнеје и ексклузивно открио да ће као солиста наступити наш чувени пијаниста Александар Маџар: „Направићемо исти програм који је Мехта дириговао у Београду пре 60 година: Дебисијев „Прелид за поподне једног фауна“, Симфонијске варијације Франка и Берлиозова „Фантастична симфонија“.
 
Фелц је објаснио концепт Пет елемената који се односи на свеприсутни конфликт људског бића и природе будући да је човек један од њених главних непријатеља. Сматра да се музиком може утицати на друштво као и да је могуће сачувати планету за будуће генерације. Програм сваког концерта Београдске филхармоније у наредној сезони је повезан са основним елементима у природи – земљом, водом, ваздухом, ватром, и оним невидљивим – петим.
 
„Изводићемо репертоар од ране класике до савремене музике, а оркестар ће се приказати у интерепретацији различитих стилова”, најавио је Фелц, сматрајући то веома важним за сваки оркестар.
 

 
Тасовац је говорио о бризи за генерације нове публике коју ствара Филхармонија: „Настављамо са концертима за децу, биће их тридесет у наредној сезони. Управо сада је у току конкурс за најлепши састав на тему Шта је то Филхармонија, који траје до 13. јуна. С почетком следеће сезоне наградићемо најбољих 500 радова „филхармонијским ранцем“ у којем ће се, између осталог, налазити „Мој први ЦД класичне музике“ у издању и извођењу Београдске филхармоније“.
 
Филхармонија наставља са традицијом отворених проба када деца сваког месеце долазе да се упознају са музичарима, инструментима и оркестром. Тасовац је такође најавио ново издање оркестарске академије „Филхадемија“, када млади музичари имају прилику да уче од филхармоничара кроз менторски рад, и да наступају заједно са њима на завршном концерту који ће овога пута предводити диригент Урош Лајовиц.
 
Фелц је такође представио немачки национални програм Диригентски форум који је усмерен на будуће генерације диригената, у оквиру којег се организују мајсторски курсеви, асистентски ангажмани и концерти за стипендисте програма. Захваљујући Фелцу који је и сам похађао овај програм, од 2018. године се по први пут укључује и Београдска филхармонија са жељом да допринесе едукацији спрских диригената.
 
Тасовац је закључио да је мисија Филхармоније слична као Политикином забавнику – за све од 7 до 77: „Крећемо од предшколских установа и школа, а затим смо ту и за оне који су се професионално определили за музику. Наши музичари и менаџмент преузимају неку врсту бриге за младе будуће професионалце да им пруже прилику да раде са најбољим музичарима, а талентованим диригентима да са својим ментором стекну знање и предводе врхунски оркестар какав је Београдска филхармонија“.
 
Припадници дипломатског кора присуствовали су представљању сезоне које се завршило се пројекцијом кратког промо-филма о сарадњи шефа-диригента Габријела Фелца и Београдске филхармоније, у режији Милоша Шкундрића.