05/03/21

Muzičari Beogradske filharmonije i šef dirigent Gabrijel Felc, pozdravljeni su višeminutnim ovacijama nakon bravurozno odsviranog programa na prvoj u nizu od tri koncertne večeri (4. mart,  Sala BGF). Felc je s pravom najavio da je repertoar za Ligu šampiona, a količina aplauza nakon izvođenja, nadvaladala je sva ograničenja u Sali.

Na početku koncerta, uoči premijernog izvođenja Šenbergove Kamerne simfonije, publiku je dočekalo iznenađenje. Gabrijel Felc je priredio svojevrsni vodič kroz ovu kompoziciju izrazite kompleksnosti, objašanjavajući zbog čega je delo značajno, inovativno i još uvek avangardno.

„Šenbergova kompozicija je premijerno izvedena u Beču 1913. godine i tada je izazvala pravi skandal. Nadamo se da večeras neće biti skandala“, našalio se Felc aludirajući na podatak da je tokom premijernog izvođenja ovog dela, nastala pobuna zbog neobičnih harmonija koja je prekinula koncert. Zato je Felc zajedno sa muzičarima koji su svirali najpre kratke odlomke, uputio publiku u karakteristične delove i harmonske inovacije koje je Šenberg uveo u svoj kompozitorski postupak.

Kamerna simfonija je napisana za samo 15 muzičara i svaki od njih kao da ima ulogu soliste. Slušaoci su bez daha pratili izvođenje filharmoničara i na kraju ih nagradili snažnim ovacijama dok je Felc svakog pojedinačno podizao sa mesta na bini kao znak posebnog uvažavanja.

Isto oduševljenje ispratilo je i izvođenje Četvrte simfonije Ludviga van Betovena. Koncert se završio tako što je publika aplaudirala muzičarima, filharmoničari Felcu i dirigent njima.