05/03/21

Музичари Београдске филхармоније и шеф диригент Габријел Фелц, поздрављени су вишеминутним овацијама након бравурозно одсвираног програма на првој у низу од три концертне вечери (4. март,  Сала БГФ). Фелц је с правом најавио да је репертоар за Лигу шампиона, а количина аплауза након извођења надваладала је сва ограничења у Сали.

На почетку концерта, уочи премијерног извођења Шенбергове Kамерне симфоније, публику је дочекало изненађење. Габријел Фелц је приредио својеврсни водич кроз ову композицију изразите комплексности, објашањавајући због чега је дело значајно, иновативно и још увек авангардно.

„Шенбергова композиција је премијерно изведена у Бечу 1913. године и тада је изазвала прави скандал. Надамо се да вечерас неће бити скандала“, нашалио се Фелц алудирајући на податак да је током премијерног извођења овог дела, настала побуна због необичних хармонија која је прекинула концерт. Зато је Фелц заједно са музичарима који су свирали најпре кратке одломке, упутио публику у карактеристичне делове и хармонске иновације које је Шенберг увео у свој композиторски поступак.

Kамерна симфонија је написана за само 15 музичара и сваки од њих као да има улогу солисте. Слушаоци су без даха пратили извођење филхармоничара и на крају их наградили снажним овацијама док је Фелц сваког појединачно подизао са места на бини као знак посебног уважавања.

Исто одушевљење испратило је и извођење Четврте симфоније Лудвига ван Бетовена. Kонцерт се завршио тако што је публика аплаудирала музичарима, филхармоничари Фелцу и диригент њима.