30/06/17

Nakon tri dana preslušavanja kandidata završene su audicije za drugo izdanje Orkestarske akademije Beogradske filharmonije „Filhademija“ namenjene studentima i diplomcima muzičkih akademija. Od 92 kandidata iz Srbije i regiona, izbrano je 52 najboljih koji će imati priliku da uz muzičare Beogradske filharmonije steknu znanje iz orkestarskog muziciranja u periodu od 20. novembra do 1. decembra 2017. godine.

“Još nam se nisu slegli neverovatni utisci sa našeg prvog koncerta na otvorenom, a već sutradan smo počeli audicije, odnosno preslušavanje kandidata kojima ćemo biti mentori tokom drugog izdanja ‘Filhademije’. Entuzijazam mladih muzičara i želja da uče od nas, ponovo nas je učinila ponosnima iako smo mislili da više od onoga što smo doživeli pred 25 000 ljudi nije moguće. Skoro svi kandidati su bili na koncertnom pikniku i zaista su nas gledali sa velikim ushićenjem”, kaže Miroslav Pavlović, koncertmajstor Beogradske filharmonije.

Izabrani kandidati izrazili su veliko zadovoljstvo zbog prilike koju im je pružila Beogradska filharmonija i uverenje da će to biti odlično i značajno iskustvo koje im nedostaje u toku redovnog obrazovanja. Polaznici Filhademije će nakon rada sa mentorima – filharmoničarima, zajednički pripremati završni koncert, pod upravom Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije, koji je zakazan za 1. decembar u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

„Sa projektom Filhademija Beogradska filharmonija dugoročno razmišlјa o budućnosti orkestra. Takođe, naši muzičari pokazuju visok stepen društvene odgovornosti pomažući mladim kolegama da kroz ovaj rad budu pripremlјeni, ne samo za rad u Beogradskoj filharmoniji, nego za bilo koju audiciju u svetu. Na taj način, muzičari-mentori dele svoje dragoceno iskustvo stečeno u radu sa velikim dirigentima poput Zubina Mehte, Mihaila Jurovskog, Kristijana Mandeala i drugih. Udružena sa novim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, Beogradska filharmonija daje jedinstven doprinos obrazovanju muzičara u Srbiji pružajući im priliku da rade sa članovima najbolјeg orkestra u regionu“, rekao je Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije.