30/06/17

Након три дана преслушавања кандидата завршене су аудиције за друго издање Оркестарске академије Београдске филхармоније „Филхадемија“ намењене студентима и дипломцима музичких академија. Од 92 кандидата из Србије и региона, избрано је 52 најбољих који ће имати прилику да уз музичаре Београдске филхармоније стекну знање из оркестарског музицирања у периоду од 20. новембра до 1. децембра 2017. године.

“Још нам се нису слегли невероватни утисци са нашег првог концерта на отвореном, а већ сутрадан смо почели аудиције, односно преслушавање кандидата којима ћемо бити ментори током другог издања ‘Филхадемије’. Ентузијазам младих музичара и жеља да уче од нас, поново нас је учинила поноснима иако смо мислили да више од онога што смо доживели пред 25 000 људи није могуће. Скоро сви кандидати су били на концертном пикнику и заиста су нас гледали са великим усхићењем”, каже Мирослав Павловић, концертмајстор Београдске филхармоније.

Изабрани кандидати изразили су велико задовољство због прилике коју им је пружила Београдска филхармонија и уверење да ће то бити одлично и значајно искуство које им недостаје у току редовног образовања. Полазници Филхадемије ће након рада са менторима – филхармоничарима, заједнички припремати завршни концерт, под управом Данијела Рајскина, сталног гостујућег диригента Београдске филхармоније, који је заказан за 1. децембар у Великој дворани Коларчеве задужбине.

„Са пројектом Филхадемија Београдска филхармонија дугорочно размишЉа о будућности оркестра. Такође, наши музичари показују висок степен друштвене одговорности помажући младим колегама да кроз овај рад буду припремЉени, не само за рад у Београдској филхармонији, него за било коју аудицију у свету. На тај начин, музичари-ментори деле своје драгоцено искуство стечено у раду са великим диригентима попут Зубина Мехте, Михаила Јуровског, Кристијана Мандеала и других. Удружена са новим шефом-диригентом Габријелом Фелцом, Београдска филхармонија даје јединствен допринос образовању музичара у Србији пружајући им прилику да раде са члановима најбоЉег оркестра у региону“, рекао је Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније.