Languages

Vojin Aleksić

Vojin Aleksić je rođen 1999. godine u Kruševcu i violinu svira od svoje šeste godine. 

 

Diplomirao je u Školi za muzičke talente u Ćupriji kao đak generacije u klasi prof.  Milice Mladenović, a osnovne i master akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Gordane Matijević-Nedeljković. 

 

Kao honorarni član Beogradske filharmonije od 2021. godine, sarađivao je sa istaknutim dirigentima, kao što su: Zubin Mehta, Neme Jarvi, Gabrijel Felc, Stanislav Kočanovski, Hauard Grifits, Uroš Lajovic, Kristijan Mandeal; kao i solistima poput Kijana Soltanija, Fazila Seja, Sergeja Krilova, Denisa Kožuhina, Nemanje Radulovića, Sergeja Hačatrjana, Juliana Štekela, Ane Tifu, Karolin Vidman i mnogih drugih.

 

Od 2016. je član ansambla Metamorfozis, gde je i koncertmajstor od 2020. i sa kojim je nastupao na festivalu Pantopia u Berlinu, kao i u Državnoj operi u Karlsrueu, sa muzičarima sa “world music” scene – Kajanom Kalhorom i Merve Salgar. Sa Beogradskim kamernim orkestrom svirao je na festivalu Brixen Classics u Italiji, projektu Wintermärchen u Elbfilharmoniji, a kao student na projektima i festivalima: BEMUS, Kustendorf Klasik, Euphony (Austrija), Euregio festival (Nemačka), European Union Youth Orchestra, El Sistema (Italija), gde je imao prilike da deli scenu sa umetnicima kao što su: Danijel Houp, Kamila Nilund, Juliana Banse, Roman Simović, Brin Terfel, Jurij Bašmet i Aleksandar Madžar. Osnivač je i član ansambla Monk, sa kojim je nastupao na Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu, festivalima MetaWorld i Kondenz u Beogradu, kao i na Arlemm i Bliss festivalu.

Pohađao je majstorske kurseve kod Amernet kvarteta, Marka Buškova, Stanka Madića, Emilija Percana i mnogih drugih