Languages

Војин Алексић

Војин Алексић је рођен 1999. године у Крушевцу и виолину свира од своје шесте године. 

 

Дипломирао је у Школи за музичке таленте у Ћуприји као ђак генерације у класи проф.  Милице Младеновић, а основне и мастер академске студије на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Гордане Матијевић-Недељковић. 

 

Као хонорарни члан Београдске филхармоније од 2021. године, сарађивао је са истакнутим диригентима, као што су: Зубин Мехта, Неме Јарви, Габријел Фелц, Станислав Кочановски, Хауард Грифитс, Урош Лајовиц, Кристијан Мандеал; као и солистима попут Кијана Солтанија, Фазила Сеја, Сергеја Крилова, Дениса Кожухина, Немање Радуловића, Сергеја Хачатрјана, Јулиана Штекела, Ане Тифу, Каролин Видман и многих других.

 

Од 2016. је члан ансамбла Метаморфозис, где је и концертмајстор од 2020. и са којим је наступао на фестивалу Pantopia у Берлину, као и у Државној опери у Карлсруеу, са музичарима са “world music” сцене – Кајаном Калхором и Мерве Салгар. Са Београдским камерним оркестром свирао је на фестивалу Brixen Classics у Италији, пројекту Wintermärchen у Елбфилхармонији, а као студент на пројектима и фестивалима: БЕМУС, Кустендорф Класик, Euphony (Аустрија), Euregio фестивал (Немачка), European Union Youth Orchestra, El Sistema (Италија), где је имао прилике да дели сцену са уметницима као што су: Данијел Хоуп, Камила Нилунд, Јулиана Бансе, Роман Симовић, Брин Терфел, Јуриј Башмет и Александар Маџар. Оснивач је и члан ансамбла Монк, са којим је наступао на Калеидоскопу културе у Новом Саду, фестивалима MetaWorld и Kondenz у Београду, као и на Arlemm и Bliss фестивалу.

Похађао је мајсторске курсеве код Amernet квартета, Марка Бушкова, Станка Мадића, Емилија Перцана и многих других.