Languages

Ričard Viler, prvi trombon

Od januara 2018. godine nalazi se na mestu prvog trombona u orkestru Beogradske filharmonije.

Rodom iz Liverpula u Velikoj Britaniji, Ričard Viler započeo je sa časovima trombona u školi kada je imao devet godina. Nakon uspeha kao soliste na lokalnim muzičkim festivalima, dodeljena mu je stipendija za studiranje na juniorskom odeljenju Kraljevskog severnog muzičkog koledža u Mančesteru od svoje 13. do 16. godine, a sa 15 godina dobio je mesto u Nacionalnom omladinskom orkestru Velike Britanije. 

Godine 1996. dobio je stipendiju da studira u muzičkoj školi Četams u Mančesteru, a 1998. godine ponovo dobija stipendiju za studije na Kraljevskoj muzičkoj akademiji (London), kod legendarnih trombonista Ijana Bousfilda i Denisa Vika, istovremeno pohađajući majstorske kurseve kod Kristijana Lindberga. 

Za vreme boravka na Kraljevskoj muzičkoj akademiji, dobio je mesto u bečkom omladinskom orkestru Gustav Maler kao glavni trombonista, nastupajući širom Evrope sa renomiranim dirigentima kao što su Klaudio Abado, Maris Jansons, Ivan Fišer i Franc Velzer Most. 

Pre diplomiranja na Kraljevskoj muzičkoj akademiji, Ričard je postavljen za glavnog trombonistu Milanskog simfonijskog orkestra nakon audicije pred komisijom koju je vodio Rikardo Šaji. Ovaj period se sastojao od različitih snimanja za izdavačku kuću Deka i turneja po Italiji, Južnoj Americi i Japanu. 

Nakon dve pune sezone, 2005. godine napustio je orkestar nastavljajući bogatu karijeru slobodnog umetnika, sa položenim različitim audicijama i sarađujući sa mnogim orkestrima kao što su Milanska Skala, Teatro del ‘Opera u Rimu, Teatro Masimo u Palermu, Arena u Veroni, Simfonijski orkestar iz San Rema, Pomeriđi muzikali iz Milana, Orkestar severne opere (Lids), Koncertni orkestar RTE (Dablin), Orkestar Filharmonija (London), Kraljevska filharmonija (London), Kraljevski filharmonijski orkestar iz Liverpula, Orkestar Hale (Mančester), Filharmonija BBC-a (Mančester), Škotska opera (Glazgov) i Simfonijski orkestar grada Birmingema. 

Godine 2012. Ričard je postavljen za glavnog trombonistu u Teatro del Opera iz Rima nakon audicije pred Rikardom Mutijem, Šarlom Vernonom i Žoelom Vesom. Iste godine takođe je bio uspešan na audiciji za zajedničko glavno mesto tromboniste u Londonskoj filharmoniji. 

U skorije vreme (od 2014. godine) Ričard je sarađivao sa Fondacijom Petruceli iz Barija, Škotskim simfonijskim orkestrom BBC-a, Kraljevskim baletom iz Birmingema, Teatrom Karlo Feliće iz Đenove, Orkestrom Toskanini iz Parme, Mađo Musikale iz Firence i Orkestrom Hajdn iz Bolcana.