Languages

Ричард Вилер, први тромбон

Од јануара 2018. године налази се на месту првог тромбона у оркестру Београдске филхармоније.

Родом из Ливерпула у Великој Британији, Ричард Вилер започео је са часовима тромбона у школи када је имао девет година. Након успеха као солисте на локалним музичким фестивалима, додељена му је стипендија за студирање на јуниорском одељењу Краљевског северног музичког колеџа у Манчестеру од своје 13. до 16. године, а са 15 година добио је место у Националном омладинском оркестру Велике Британије. 

Године 1996. добио је стипендију да студира у музичкој школи Четамс у Манчестеру, а 1998. године поново добија стипендију за студије на Краљевској музичкој академији (Лондон), код легендарних тромбониста Ијана Боусфилда и Дениса Вика, истовремено похађајући мајсторске курсеве код Кристијана Линдберга. 

За време боравка на Краљевској музичкој академији, добио је место у бечком омладинском оркестру Густав Малер као главни тромбониста, наступајући широм Европе са реномираним диригентима као што су Клаудио Абадо, Марис Јансонс, Иван Фишер и Франц Велзер Мост. 

Пре дипломирања на Краљевској музичкој академији, Ричард је постављен за главног тромбонисту Миланског симфонијског оркестра након аудиције пред комисијом коју је водио Рикардо Шаји. Овај период се састојао од различитих снимања за издавачку кућу Дека и турнеја по Италији, Јужној Америци и Јапану. 

Након две пуне сезоне, 2005. године напустио је оркестар настављајући богату каријеру слободног уметника, са положеним различитим аудицијама и сарађујући са многим оркестрима као што су Миланска Скала, Театро дел ‘Опера у Риму, Театро Масимо у Палерму, Арена у Верони, Симфонијски оркестар из Сан Рема, Помериђи музикали из Милана, Оркестар северне опере (Лидс), Концертни оркестар РТЕ (Даблин), Оркестар Филхармонија (Лондон), Краљевска филхармонија (Лондон), Краљевски филхармонијски оркестар из Ливерпула, Оркестар Хале (Манчестер), Филхармонија ББЦ-а (Манчестер), Шкотска опера (Глазгов) и Симфонијски оркестар града Бирмингема. 

Године 2012. Ричард је постављен за главног тромбонисту у Театро дел Опера из Рима након аудиције пред Рикардом Мутијем, Шарлом Верноном и Жоелом Весом. Исте године такође је био успешан на аудицији за заједничко главно место тромбонисте у Лондонској филхармонији. 

У скорије време (од 2014. године) Ричард је сарађивао са Фондацијом Петруцели из Барија, Шкотским симфонијским оркестром ББЦ-а, Краљевским балетом из Бирмингема, Театром Карло Фелиће из Ђенове, Оркестром Тосканини из Парме, Мађо Мусикале из Фиренце и Оркестром Хајдн из Болцана.