Languages

Ognjen Popović, prvi klarinet

Ognjen Popović je rođen 1977. godine u Pančevu. Završio je nižu i srednju muzičku školu Jovan Bandur u Pančevu. Studije klarineta nastavio na Visokoj akademiji za muziku u Štutgartu u klasi prof. Ulfa Rodenhojzera. Diplomirao je i magistrirao na Visokoj akademiji za muziku u Minhenu. Godine 2012. je doktorirao na FMU u Beogradu.

 

Popović je koncertirao širom sveta kao solista i član kamernih sastava. Kao solista je nastupao sa Minhenskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, Filharmonijom nacija, Beogradskom filharmonijom, Radio orkestrom Valensije, Gudačima sv. Đorđa, Simfonijskim orkestrom RTS-a, kao i akademskim orkestrima iz Minhena i Štutgarta. Kao orkestarski muzičar sarađivao je sa orkestrima Štutgartske opere, Nemačke kamerne akademije iz Nojsa, Simfonijskim orkestrom iz Pasaua, Bruno Valter orkestar iz Luksemburga i dr. Godine 1998. godine dobio prvu nagradu na takmičenju Feliks Mendelson u Berlinu, a 1997. drugu nagradu žirija i prvu nagradu publike na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu. Osvajao je prve nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, a 1992. godine je predstavlјao Jugoslaviju na Evroviziji mladih talenata Evrope u Španiji.

 

Od 2002. godine Popović je član Beogradske filharmonije, na mestu prvog klarineta. Iste godine osnovao je kamerni ansambl Balkanska kamerna akademija, koji čine poznata imena iz sveta klasične muzike. Sa svojim bendom Ognjen i prijatelјi održao je veliki broj koncerata u zemlјi i inostranstvu, snimio je četiri CD-a autorske muzike, a prošle godine i najnoviji album In My Heart sa Ognjen Popović Bendom. Sa poznatim nemačkim kamernim ansamblom Villa Musica snimio je dva kompakt diska i nastupao je sa njima širom Evrope. Od 2015. godine, nemačka izdavačka kuća Koebl Verlag iz Minhena, objavlјuje njegove kompozicije.

 

Popović je umetnički direktor festivala kamerne muzike u Pančevu Classic Fest. Držao je majstorske kurseve za klarinet u Nemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, i mnogim gradovima Srbije. Od 2015. godine, osnivač je i umetnički rukovodilac internacionalnog master klasa za klarinet u Deliblatskoj peščari. Od 2007. godine je gostujući docent na akademiji za kamernu muziku Villa Musica u Nemačkoj, a od 2010. predaje klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

 

Ognjen Popović je Yamaha Artist.

 

Član BGF od 2002.

 

Pored nastupa sa Mihnenskom filharmonijom i Filharmonijom nacija, sa kojima sam bio u ulozi soliste, nezaboravan će ostati i nastup za doček Nove Godine u Bolјevcu, na kojem sam nastupio sa svojim bendom ,,Ognjen i prijatelјi”. Za potpun umetnički ugođaj na ovom nastupu pobrinulo se sedam bakica, raspoloženih vrlo prikladno za ovakvu priliku, blago pripitih, koje su na svaku našu džez i fanki numeru đuskale kolce! Te bakice su bile i jedina publika!

 

Sebe mogu da opišem kao potpunog zaluđenika i muzičkog fanatika. Kada se ne bavim muzikom, onda o njoj razmišlјam. Kada mi se ukaže prilika za predah, tada listam istoriju, gledam film, igram basket, kosim travu, šišam ogradu, jedem pihtije, udišem svež pančevački vazduh… Uzdravlјe!