Languages

Огњен Попoвић, први кларинет

Члан БГФ од 2002.
 
Поред наступа са Михненском филхармонијом и Филхармонијом нација, са којима сам био у улози солисте, незабораван ће остати и наступ за дочек Нове Године у Бољевцу, на којем сам наступио са својим бендом ,,Огњен и пријатељи“. За потпун уметнички угођај на овом наступу побринуло се седам бакица, расположених врло прикладно за овакву прилику, благо припитих, које су на сваку нашу џез и фанки нумеру ђускале колце! Те бакице су биле и једина публика!
 
Себе могу да опишем као потпуног залуђеника и музичког фанатика. Када се не бавим музиком, онда о њој размишљам. Када ми се укаже прилика за предах, тада листам историју, гледам филм, играм баскет, косим траву, шишам ограду, једем пихтије, удишем свеж панчевачки ваздух… Уздравље!
 
Биографија:
 
Огњен Поповић је рођен 1977. године у Панчеву. Завршио је нижу и средњу музичку школу Јован Бандур у Панчеву. Студије кларинета наставио на Високој академији за музику у Штутгарту у класи проф. Улфа Роденхојзера. Дипломирао је и магистрирао на Високој академији за музику у Минхену.
 
Поповић је концертирао широм света као солиста и члан камерних састава. Као солиста је наступао са Минхенском филхармонијом, Европским камерним оркестром, Филхармонијом нација, Београдском филхармонијом, Радио оркестром Валенсије, Гудачима Св. Ђорђа, Симфонијским оркестром РТС-а, као и академским оркестрима из Минхена и Штутгарта. Као оркестарски музичар сарађивао је са оркестрима Штутгартске опере, Немачке камерне академије из Нојса, Синфонијским оркестром из Пасауа, Бруно Валтер оркестар из Луксембурга и др. Године 1998. године добио прву награду на такмичењу Феликс Менделсон у Берлину, а 1997. другу награду жирија и прву награду публике на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Освајао је прве награде на републичким и савезним такмичењима, а 1992. године је представљао Југославију на Евровизији младих талената Европе у Шпанији.
 
Од 2002. године Поповић је члан Београдске филхармоније, на месту првог кларинета. Исте године основао је камерни ансамбл Балканска камерна академија, који чине позната имена из света класичне музике. Са својим бендом Огњен и пријатељи снимио је четири ЦД-а, и велики број концерата у земљи и иностранству. Са познатим немачким камерним ансамблом Villa Musica снимио је два компакт диска и наступао је са њима широм Европе. Поповић је уметнички директор фестивала камерне музике у Панчеву Classic fest. Предаје кларинет на Међународној музичкој радионици за дувачке инструменте у Тивту. Држао је мајсторске курсеве за кларинет у Немачкој, Шпанији и многим градовима Србије. Од 2007. године је гостујући доцент на чувеној академији за камерну музику Villa Musica у Немачкој и професор кларинета и саксофона на Академији лепих уметности у Београду, а од 2010. предаје на Факултету музичке уметности у Београду. 2012. доктирирао на ФМУ у Београду.
 
Огњен Поповић свира кларинете марке Yamaha CSG.