Languages

Огњен Попoвић, први кларинет

Огњен Поповић је рођен 1977. године у Панчеву. Завршио је нижу и средњу музичку школу Јован Бандур у Панчеву. Студије кларинета наставио на Високој академији за музику у Штутгарту у класи проф. Улфа Роденхојзера. Дипломирао је и магистрирао на Високој академији за музику у Минхену. Године 2012. је докторирао на ФМУ у Београду.

 

Поповић је концертирао широм света као солиста и члан камерних састава. Као солиста је наступао са Минхенском филхармонијом, Европским камерним оркестром, Филхармонијом нација, Београдском филхармонијом, Радио оркестром Валенсије, Гудачима св. Ђорђа, Симфонијским оркестром РТС-а, као и академским оркестрима из Минхена и Штутгарта. Као оркестарски музичар сарађивао је са оркестрима Штутгартске опере, Немачке камерне академије из Нојса, Симфонијским оркестром из Пасауа, Бруно Валтер оркестар из Луксембурга и др. Године 1998. године добио прву награду на такмичењу Феликс Менделсон у Берлину, а 1997. другу награду жирија и прву награду публике на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Освајао је прве награде на републичким и савезним такмичењима, а 1992. године је представљао Југославију на Евровизији младих талената Европе у Шпанији.

 

Од 2002. године Поповић је члан Београдске филхармоније, на месту првог кларинета. Исте године основао је камерни ансамбл Балканска камерна академија, који чине позната имена из света класичне музике. Са својим бендом Огњен и пријатељи одржао је велики број концерата у земљи и иностранству, снимио је четири ЦД-а ауторске музике, а прошле године и најновији албум In My Heart са Огњен Поповић Бендом. Са познатим немачким камерним ансамблом Villa Musica снимио је два компакт диска и наступао је са њима широм Европе. Од 2015. године, немачка издавачка кућа Koebl Verlag из Минхена, објављује његове композиције.

 

Поповић је уметнички директор фестивала камерне музике у Панчеву Classic Fest. Држао је мајсторске курсеве за кларинет у Немачкој, Шпанији, Хрватској, Црној Гори, Македонији, и многим градовима Србије. Од 2015. године, оснивач је и уметнички руководилац интернационалног мастер класа за кларинет у Делиблатској пешчари. Од 2007. године је гостујући доцент на академији за камерну музику Villa Musica у Немачкој, а од 2010. предаје кларинет на Факултету музичке уметности у Београду.

 

Огњен Поповић је Yamaha Аrtist.

 

Члан БГФ од 2002.

 

Поред наступа са Михненском филхармонијом и Филхармонијом нација, са којима сам био у улози солисте, незабораван ће остати и наступ за дочек Нове Године у Бољевцу, на којем сам наступио са својим бендом ,,Огњен и пријатељи“. За потпун уметнички угођај на овом наступу побринуло се седам бакица, расположених врло прикладно за овакву прилику, благо припитих, које су на сваку нашу џез и фанки нумеру ђускале колце! Те бакице су биле и једина публика!

 

Себе могу да опишем као потпуног залуђеника и музичког фанатика. Када се не бавим музиком, онда о њој размишљам. Када ми се укаже прилика за предах, тада листам историју, гледам филм, играм баскет, косим траву, шишам ограду, једем пихтије, удишем свеж панчевачки ваздух… Уздравље!