Languages

Nenad Janković, prvi fagot

Član od 1993.

 

Posebno sam ponosan zato što se bavim muzikom, ponosan sam zato što sviram fagot, ponosan sam zato što sam imao priliku da sarađujem sa vrhunskim dirigentima i solistima, ponosan sam zato što sam član Beogradske filharmonije a najviše sam ponosan zato što još uvek volim da radim.

 

Ja sam muzički ovisnik, već dvadeset godina „navučen“ na Beogradsku filharmoniju. Svoj život delim sa suprugom Vesnom i ćerkama Katarinom i Nevenom, koje prosto obožavam. Pored toga sam hausmajstor, posebno me opušta da popravlјam stvari po kući, od stolarije i elektrike, do vodoinstalacije i molerskih radova.

 

Biografija:

 

Nenad Janković je diplomirao, magistrirao i doktorirao na FMU u Beogradu u klasi Mirka Isaeskog. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Knuta Sonstevolda i Mauricija Paeza. Osnivač je duvačkog trija i duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i jedan od osnivača ansambla Balkanska kamerna akademija 1995. godine. Nastupa kao solo fagotista Orkestra mladih Mediterana. Svira kao solo fagotista je Beogradske filharmonije.

 

Kao solista nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, orkestrom Vojske Srbije, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Gudačima Svetog Đorđa, Simfonijskim orkestrom jugoistočne Evrope i Kamernim orkestrom YES (Youth Europen strings). Dobitnik je više nagrada na saveznim takmičenjima, prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Strezi, Italija i Oktobarske nagrade grada Beograda 1995. Održao je više resitala u svim većim gradovima Srbije, kao i u Ljublјani. Nastupao je kao kamerni muzičar, sa različitim kamernim ansamblima na najznačajnijim festivalima u zemlјi i regionu – Bemus, Nomus, Nimus, Ljublјana festival, Maribor festival, Infest Bitolј, A tempo Podgorica, kao i na proslavi Svetskog dana muzike 2009. godine u Parizu. Održao je majstorski kurs na Muzičkoj akademiji u Ljublјani, a već šest godina je redovni predavač na letnjim muzičkim radionicama za duvačke instrumente u Tivtu. Nenad Janković svira na instrumentima ručne izrade Milan i Imperator, koji je sa puno lјubavi napravio Živan Šarčević.