Languages

Nenad Janković, prvi fagot

Nenad Janković je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mirka Isaeskog. Osnivač je duvačkog trija i duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i jedan je od osnivača ansambla Balkanska kamerna akademija. Solo fagotista je Beogradske filharmonije. Redovno nastupa kao član orkestra kamerne opere Madlenianum, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Crnogorskog simfonijskog orkestra, Novog simfonijskog orkestra ”MAKRIS”, kao i Nove beogradske opere. Od 2010. godine je solo fagotista Mariborskog festivalskog orkestra, a 2011. je nastupao sa Australijskim kamernim orkestrom na njihovoj evropskoj turneji.

 

Kao solista nastupao je sa orkestrom Beogradske filharmonije, Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije, BGO Dušan Skovran, Gudačima svetog Đorđa, Simfonijskom orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom YES – Youth European Strings, Simfonijskim orkestrom iz Harbina (Kina) Harbin Symphony orchestra i Orkestrom regije Trondelag – Sor Trondelag orchestra iz Trondhajma (Norveška). Nastupao je kao član različitih kamernih ansambala na najznačajnijim festivalima u zemlјi i regionu: Bemus, Nomus, Nimus, Ljublјana festival, Maribor festival, Infest Bitolј, A tempo Podgorica, Klasik fest Pančevo itd.

 

Dobitnik je više prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Strezi (Italija), Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih 1995. godine , kao i nagrade FMU-a iz fonda Bruno Brun za najuspešnije završene doktorske studije u školskoj 2013-2014. godini.

 

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Knuta Sonstevolda (Švedska), Milana Turkovića (Austrija) i Mauricija Paeza (Izrael). Održao je više majstorskih kurseva u Srbiji, na Muzičkoj akademiji u Ljublјani  i redovan je predavač na radionici za duvačke instumente u Tivtu (Crna Gora ). Godine 2018. je bio jedan od predavača na Nordijskom fagotskom simpozijumu – Nordic Bassoon symposium u Trondhajmu (Norveška).

 

Docent je za predmet fagot na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i nastavnik fagota u Muzičkoj školi Davorin Jenko u Beogradu. Nenad Janković svira na instumentima ručne izrade, model Imperator i model Milan, koji je sa puno lјubavi napravio gospodin Živan Šarčević.

 

Član od 1993.

 

Posebno sam ponosan zato što se bavim muzikom, ponosan sam zato što sviram fagot, ponosan sam zato što sam imao priliku da sarađujem sa vrhunskim dirigentima i solistima, ponosan sam zato što sam član Beogradske filharmonije a najviše sam ponosan zato što još uvek volim da radim.

 

Ja sam muzički ovisnik, već dvadeset godina „navučen“ na Beogradsku filharmoniju. Svoj život delim sa suprugom Vesnom i ćerkama Katarinom i Nevenom, koje prosto obožavam. Pored toga sam hausmajstor, posebno me opušta da popravlјam stvari po kući, od stolarije i elektrike, do vodoinstalacije i molerskih radova.