Languages

Ненад Јанковић, први фагот

Ненад Јанковић је дипломирао, магистрирао и докторирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Мирка Исаеског. Оснивач је дувачког трија и дувачког квинтета Београдске филхармоније и један је од оснивача ансамбла Балканска камерна академија. Соло фаготиста је Београдске филхармоније. Редовно наступа као члан оркестра камерне опере Мадленианум, Војвођанског симфонијског оркестра, Црногорског симфонијског оркестра, Новог симфонијског оркестра “МАКРИС“, као и Нове београдске опере. Од 2010. године је соло фаготиста Мариборског фестивалског оркестра, а 2011. је наступао са Аустралијским камерним оркестром на њиховој европској турнеји.

 

Као солиста наступао је са оркестром Београдске филхармоније, Симфонијским оркестром Војске Србије, БГО Душан Сковран, Гудачима светог Ђорђа , Симфонијском оркестром Југоисточне Европе, Камерним оркестром YES – Youth Еuropean Strings, Симфонијским оркестром из Харбина (Кина) Harbin Symphony orchestra и Oркестром регије Тронделаг – Sor Trondelag orchestra из Трондхајма (Норвешка). Наступао је као члан различитих камерних ансамбала на најзначајнијим фестивалима у земљи и региону: Бемус, Номус, Нимус, Љубљана фестивал, Марибор фестивал, Инфест Битољ, А темпо Подгорица, Класик фест Панчево итд.

 

Добитник је више првих награда на републичким и савезним такмичењима, прве награде на међународном такмичењу у Стрези (Италија), Октобарске награде града Београда за стваралаштво младих 1995. године , као и награде ФМУ-а из фонда Бруно Брун за најуспешније завршене докторске студије у школској 2013-2014. години.

 

Усавршавао се на мајсторским курсевима код професора Кнута Сонстеволда (Шведска), Милана Турковића (Аустрија) и Мауриција Паеза (Израел). Одржао је више мајсторских курсева у Србији, на Музичкој академији у Љубљани  и редован је предавач на радионици за дувачке инстументе у Тивту (Црна Гора ). Године 2018. је био један од предавача на Нордијском фаготском симпозијуму – Nordic Bassoon symposium у Трондхајму (Норвешка).

 

Доцент је за предмет фагот на Академији уметности у Новом Саду и наставник фагота у Музичкој школи Даворин Јенко у Београду. Ненад Јанковић свира на инстументима ручне израде, модел Император и модел Милан, који је са пуно љубави направио господин Живан Шарчевић.

 

Члан од 1993.

 

Посебно сам поносан зато што се бавим музиком, поносан сам зато што свирам фагот, поносан сам зато што сам имао прилику да сарађујем са врхунским диригентима и солистима, поносан сам зато што сам члан Београдске филхармоније а највише сам поносан зато што још увек волим да радим.

 

Ја сам музички овисник, већ двадесет година „навучен“ на Београдску филхармонију. Свој живот делим са супругом Весном и ћеркама Катарином и Невеном, које просто обожавам. Поред тога сам хаусмајстор, посебно ме опушта да поправљам ствари по кући, од столарије и електрике, до водоинсталације и молерских радова.