Languages

Ненад Јанковић, први фагот

Члан од 1993.

 

Посебно сам поносан зато што се бавим музиком, поносан сам зато што свирам фагот, поносан сам зато што сам имао прилику да сарађујем са врхунским диригентима и солистима, поносан сам зато што сам члан Београдске филхармоније а највише сам поносан зато што још увек волим да радим.

 

Ја сам музички овисник, већ двадесет година „навучен“ на Београдску филхармонију. Свој живот делим са супругом Весном и ћеркама Катарином и Невеном, које просто обожавам. Поред тога сам хаусмајстор, посебно ме опушта да поправљам ствари по кући, од столарије и електрике, до водоинсталације и молерских радова.

 

Биографија:

 

Ненад Јанковић је дипломирао, магистрирао и докторирао на ФМУ у Београду у класи Мирка Исаеског. Усавршавао се на мајсторским курсевима код Кнута Сонстеволда и Мауриција Паеза. Оснивач је дувачког трија и дувачког квинтета Београдске филхармоније и један од оснивача ансамбла Балканска камерна академија 1995. године. Наступа као соло фаготиста Оркестра младих Медитерана. Свира као соло фаготиста је Београдске филхармоније.

 

Као солиста наступао је са Београдском филхармонијом, оркестром Војске Србије, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Гудачима Светог Ђорђа, Симфонијским оркестром југоисточне Европе и Камерним оркестром YES (Youth Europen strings). Добитник је више награда на савезним такмичењима, прве награде на међународном такмичењу у Стрези, Италија и Октобарске награде града Београда 1995. Одржао је више реситала у свим већим градовима Србије, као и у Љубљани. Наступао је као камерни музичар, са различитим камерним ансамблима на најзначајнијим фестивалима у земљи и региону – Бемус, Номус, Нимус, Љубљана фестивал, Марибор фестивал, Инфест Битољ, А темпо Подгорица, као и на прослави Светског дана музике 2009. године у Паризу. Одржао је мајсторски курс на Музичкој академији у Љубљани, а већ шест година је редовни предавач на летњим музичким радионицама за дувачке инструменте у Тивту. Ненад Јанковић свира на инструментима ручне израде Милан и Император, који је са пуно љубави направио Живан Шарчевић.