Languages

Mirko Marić, treća horna

Član od 2013.

 

Posebno sam ponosan:
 
što sam verujući u svetlu budućnost ružnog pačeta kao mali, upoznao svet Mome  Kapora;

što sam odrastao vaspitan Andrićem, Dučićem,  Crnjanskim, Selimovićem;

što sam doživeo brionski teatar Radeta Šerbedžije;

što sam otrovan Arsenovim arsenikom;

što mi je omilјena pesma Santa Maria della Salute;

što se uvek zaplačem pred Modilјanijem;

što slušam gramofonske ploče;

što volim fotografiju pod prstima da osetim;

što verujem u Prijatelјstvo;

što glasam za Ljubav;

što sam iz Ravnice;

a najviše od svega što sam zahvalјujući magičnoj moći Muzike naučio kako se ostvaruju snovi…

 

Biografija:

 

Mirko Marić je rođen u Sremskoj Mitrovici, 1983. godine. Muzičko obrazovanje započeo je u rodnom gradu u muzičkoj školi Petar Krančević u klasi  prof.  Aleksandra Goševa. Srednju muzičku školu Isidor Bajić u Novom Sadu završio je u klasi prof. Jelene Jeremić. Upisujući se  na novosadsku Akademiju umetnosti studira u klasama  prof.  Ferenc Tarjanija i prof.  Nenada Vasića.  Studije završava u Sloveniji na lјublјanskoj Akademiji za muziku u klasi prof.  Boštjana Lipovšeka.  Za vreme školovanja bio je dobitnik više prvih, drugih i specijalnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima u Novom Sadu i Beogradu. Godine 2008. u novosadskoj Sinagogi nastupio je kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti, izvodeći  Koncert br. 3 u Es- duru, V. A. Mocarta.

 

Do sada je pohađao seminare priznatih hornista kao što su: Štefan Dor (Nemačka), Ferenc Tarjani (Mađarska), Boštjan Lipovšek (Slovenija), Luiz Garsija (Brazil), Andreas Kazale (Francuska), Georg Pol (Nemačka), Fransis Orval (Belgija), Mihael Hinterholcer (Austrija/Nemačka).

 

Svoje orkestarsko iskustvo do sada  je sticao na pozicijama od prve do osme horne u  orkestrima, kao što su: Subotička filharmonija, Omladinski simfonijski orkestar Srbije,  Ns Brass Orchestra, Akademski orkestri (Novi Sad, Ljublјana), Beogradska filharmonija, Crnogorski simfonijski orkestar, Junge Philharmonie (Štutgart), Orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta, Duvački i Brass orkestar Akademije za muziku u Ljublјani, Vojvođanski simfonijski orkestar, Youth Symphony Orchestra of South-Eastern Europe, Maribor International Orchestra. Od osnivanja je gostujući prvi hornista Banjalučke filharmonije. Takođe je stalni član orkestra Orfelin iz Novog Sada.

 

Godine 2010. je kao član kvarteta horni Akademije za muziku osvojio zlatnu plaketu i I nagradu na slovenačkom državnom takmičenju TEMSIG.

 

U februaru 2011. godine učestvovao je u radu  EUPHONY simfonijskog orkestra na centralnoevropskoj turneji pod dirigentskom palicom maestra Zoltana Kočiša. Redovno nastupa  u okviru festivala Nomus i Bemus, kao kamerni i orkestarski muzičar.

 

Osnivač je i član  Novosadskog duvačkog kvinteta i okteta horni HoRORn iz Slovenije.