Languages

Мирко Марић, трећа хорна

Члан од 2013.

 

Посебно сам поносан:

што сам верујући у светлу будућност ружног пачета као мали, упознао свет Моме  Капора;

што сам одрастао васпитан Андрићем, Дучићем,  Црњанским, Селимовићем;

што сам доживео брионски театар Радета Шербеџије;

што сам отрован Арсеновим арсеником;

што ми је омиљена песма Санта Мариа делла Салуте;

што се увек заплачем пред Модиљанијем;

што слушам грамофонске плоче;

што волим фотографију под прстима да осетим;

што верујем у Пријатељство;

што гласам за Љубав;

што сам из Равнице;

а највише од свега што сам захваљујући магичној моћи Музике научио како се остварују снови…

 

Биографија:

 

Мирко Марић je рођен у Сремској Митровици, 1983. године. Mузичко образовање започео је у родном граду у музичкој школи Петар Кранчевић у класи  проф.  Александра Гошева. Средњу музичку школу Исидор Бајић у Новом Саду завршио је у класи проф. Јелене Јеремић. Уписујући се  на новосадску Академију уметности студира у класама  проф.  Ференц Тарјанијa и проф.  Ненада Васића.  Студије завршава у Словенији на љубљанској Академији за музику у класи проф.  Боштјана Липовшека.  За време школовања био је добитник више првих, других и специјалних награда на државним и међународним такмичењима у Новом Саду и Београду. Године 2008. у новосадској Синагоги наступио је као солиста са оркестром Академије уметности, изводећи  Концерт бр. 3 у Ес- дуру, В. А. Моцарта.

 

До сада је похађао семинаре признатих хорниста као што су: Штефан Дор (Немачка), Ференц Тарјани (Мађарска), Боштјан Липовшек (Словенија), Луиз Гарсија (Бразил), Андреас Казале (Француска), Георг Пол (Немачка), Франсис Орвал (Белгија), Михаел Хинтерхолцер (Аустрија/Немачка).

 

Своје оркестарско искуство до сада  је стицао на позицијама од прве до осме хорне у  оркестрима, као што су: Суботичка филхармонија, Омладински симфонијски оркестар Србије,  Ns Brass Orchestra, Академски оркестри (Нови Сад, Љубљана), Београдска филхармонија, Црногорски симфонијски оркестар, Junge Philharmonie (Штутгарт), Оркестар опере Српског народног позоришта, Дувачки и Brass оркестар Академије за музику у Љубљани, Војвођански симфонијски оркестар, Youth Symphony Orchestra of South-Eastern Europe, Maribor International Orchestra. Од оснивања је гостујући први хорниста Бањалучке филхармоније. Такође је стални члан оркестра Орфелин из Новог Сада.

 

Године 2010. је као члан квартета хорни Академије за музику освојио златну плакету и I награду на словеначком државном такмичењу ТЕМСИГ.

 

У фебруару 2011. године учествовао је у раду  EUPHONY симфонијског оркестра на централноевропској турнеји под диригентском палицом маестра Золтана Кочиша. Редовно наступа  у оквиру фестивала Номус и Бемус, као камерни и оркестарски музичар.

 

Оснивач је и члан  Новосадског дувачког квинтета и октета хорни HoRORn из Словеније.