Languages

Mina Marinković

Mina Marinković je rođena 1991. godine u Beogradu. 

 

Završila je osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Učestvovala je na mnogim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima i osvojila je veliki broj nagrada. 

 

Najzapaženije su bile prva nagrada i EMCY nagrada dodeljena za izvrsno izvođenje na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Novom Sadu, 2011. godine, specijalna nagrada Camac Harps na Međunarodnom takmičenju harfista u Sloveniji, Velenje 2013. godine, kao i učestvovanje na Međunarodnom takmičenju harfista u Blumingtonu, Indijana, SAD, 2013. godine. 

 

Pored brojnih solističkih koncerata, bila su zapažena izvođenja Hendlovog Koncerta za harfu uz pratnju Simfonijskog orkestra FMU, gudačkog orkestra Dušan Skovran, kao i koncert Nature makes sense sa kamernim orkestrom Muzikon, koji je po mišljenju kritičara u dnevnom listu Politika uvršten u deset najuspešnijih koncerata u 2020. godini. 

 

Nastupala je u okviru različitih festivala kao što su BEMUS, NOMUS, KoMA, BELEF, FESTUM, Međunarodni festival harfe i mnogi drugi. 

 

Mina se aktivno bavi izvođenjem kamerne muzike za harfu i iza sebe beleži saradnju sa velikim brojem muzičara. Osnivač je umetničkog kolektiva Homunculus

 

Trenutno radi kao profesorka harfe u Muzičkoj školi „Stanković“ i solo harfistkinja Beogradske filharmonije.