Languages

Мина Маринковић

Мина Маринковић је рођена 1991. године у Београду. 

 

Завршила је основне и мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду. Учествовала је на многим националним и интернационалним такмичењима и освојила је велики број награда. 

 

Најзапаженије су биле прва награда и EMCY награда додељена за изврсно извођење на Mеђународном такмичењу Петар Коњовић у Новом Саду, 2011. године, специјална награда Camac Harps на Међународном такмичењу харфиста у Словенији, Велење 2013. године, као и учествовање на Међународном такмичењу харфиста у Блумингтону, Индијана, САД, 2013. године. 

 

Поред бројних солистичких концерата, била су запажена извођења Хендловог Концерта за харфу уз пратњу Симфонијског оркестра ФМУ, гудачког оркестра Душан Сковран, као и концерт Nature makes sense са камерним оркестром Музикон, који је по мишљењу критичара у дневном листу Политика уврштен у десет најуспешнијих концерата у 2020. години. 

 

Наступала је у оквиру различитих фестивала као што су БЕМУС, НОМУС, КоМА, БЕЛЕФ, ФЕСТУМ, Међународни фестивал харфе и многи други. 

 

Мина се активно бави извођењем камерне музике за харфу и иза себе бележи сарадњу са великим бројем музичара. Оснивач је уметничког колектива Homunculus. 

 

Тренутно ради као професорка харфе у Музичкој школи „Станковић“ и соло харфисткиња Београдске филхармоније.