Languages

Milovan Jovanović, vođa

Član od 1988.

 

Izuzetno uspešna saradnja sa više inostranih orkestara – neprocenjivo profesionalno iskustvo! Posebno bih izdvojio snimlјen cd-dvd materijal i koncertne turneje po Evropi sa LSO Švajcarska: solistima kao što su Fazil Saj, Patricija Kopačinskaja, Marta Argerič i Miša Majski, i dirigentima  Džonom Akselrodom i Nemeom Jarvijem.
 

Ja sam neposredna, komunikativna i vedra osoba koja se trudi da prenese pozitivnu energiju na svoje okruženje. Ponosan sam na moje sinove Nemanju i Damjana i moju divnu suprugu Natašu.

 

Biografija:

 

Milovan Jovanović, vođa II violina Beogradske filharmonije od 1988. godine, diplomirao je violinu na FMU u Beogradu, u klasi prof. Fern Rašković. Nakon studija usavršavao se na majstorskim kursevima Nane Jašvili, Viktora Pikajzena i Hermana Krebersa. Izuzetno aktivan kao solista i kamerni muzičar, dobitnik je mnogobrojnih republičkih i saveznih nagrada, kao i specijalne nagrade Meri Dragutinović koju FMU u Beogradu tradicionalno dodelјuje za najbolјi diplomski ispit na gudačkom odseku. Na mestu koncertmajstora kamernog orkestra Medikus, pod upravom prof. Ž. Simonovića, bio je aktivan dugi niz godina i održao preko 200 humanitarnih koncerata širom Srbije, istovremeno nastupajući i u ulozi soliste. Jedan je od osnivača kamernog orkestra Simfonijeta, u saradnji sa dirigentom i kompozitorom Aleksandrom S. Vujićem, u kome deluje i danas.

 

Tokom 25 godina aktivnog rada u Beogradskoj filharmoniji sarađivao je sa mnogim svetski priznatim dirigentima i solistima. Od 2008. godine Milovan Jovanović je gostujući saradnik Lucernskog simfonijskog orkestra iz Švajcarske, sa kojim nastupa u najvećim evropskim koncertnim salama kao što su KKL  u Lucernu, Plejel  u Parizu, Auditorijum Arturo Toskanini u Torinu i festivalska sala u Baden Badenu. Sa Lucernskim simfonijskim orkestrom učestvovao je na snimanju CD-a (sa solistima Fazilom Sajem i Patricijom Kopačinskajom i dirigentom Džonom Akselrodom), kao i DVD-a (sa solistima Martom Argerič i Mišom Majskim i dirigentom Neemeom Jarvijem).