Languages

Милован Јовановић, вођа

Члан од 1988.

 

Изузетно успешна сарадња са више иностраних оркестара – непроцењиво професионално искуство! Посебно бих издвојио снимљен cd-dvd материјал и концертне турнеје по Европи са ЛСО Швајцарска: солистима као што су Фазил Сај, Патрициjа Копачинскаја, Марта Аргерич и Миша Мајски, и диригентима  Џоном Акселродом и Немеом Јарвијем.

 

Ја сам непосредна, комуникативна и ведра особа која се труди да пренесе позитивну енергију на своје окружење. Поносан сам на моје синове Немању и Дамјана и моју дивну супругу Наташу.

 

Биографија:

 

Милован Јовановић, вођа II виолина Београдске филхармоније од 1988. године, дипломирао је виолину на ФМУ у Београду, у класи проф. Ферн Рашковић. Након студија усавршавао се на мајсторским курсевима Нане Јашвили, Виктора Пикајзена и Хермана Креберса. Изузетно активан као солиста и камерни музичар, добитник је многобројних републичких и савезних награда, као и специјалне награде Мери Драгутиновић коју ФМУ у Београду традиционално додељује за најбољи дипломски испит на гудачком одсеку. На месту концертмајстора камерног оркестра Медикус, под управом проф. Ж. Симоновића, био је активан дуги низ година и одржао преко 200 хуманитарних концерата широм Србије, истовремено наступајући и у улози солисте. Један је од оснивача камерног оркестра Симфонијета, у сарадњи са диригентом и композитором Александром С. Вујићем, у коме делује и данас.

 

Током 25 година активног рада у Београдској филхармонији сарађивао је са многим светски признатим диригентима и солистима. Од 2008. године Милован Јовановић је гостујући сарадник Луцернског симфонијског оркестра из Швајцарске, са којим наступа у највећим европским концертним салама као што су ККЛ у Луцерну, Плејел  у Паризу, Аудиторијум Артуро Тосканини у Торину и фестивалска сала у Баден Бадену. Са Луцернским симфонијским оркестром учествовао је на снимању ЦД-а (са солистима Фазилом Сајем и Патрицијом Копачинскајом и диригентом Џоном Акселродом), као и ДВД-а (са солистима Мартом Аргерич и Мишом Мајским и диригентом Неемеом Јарвијем).