Languages

Milica Zulus Dimić

Član BGF od 2023. godine.

 

Milica Zulus Dimić rođena je 1999. u Beču, od oca ekonomiste i majke pijanistkinje. Sa šest godina upisala se, umesto muzičke škole, direktno na akademiju, na časove violine kod prof. Marine Sorokove, u okviru klase za posebno nadarenu decu na univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču. Pripremni smer za studije nastavila je kod prof. Leonida Sorokova. 2015. postala je najmlađi redovni student na istom univerzitetu, u klasi prof. Gerharda Šulca. Posle osnovne škole završene u Beču, muzičku gimnaziju upisala je 2013. u Beogradu, gde je kao vanredni đak 2018. stekla maturu. Pošto je kod prof. Šulca 2019. sa odličnim uspehom diplomirala, nastavila je studije kod prof. Kolje Blahera na fakultetu za muziku „Hans Ajsler” u Berlinu, gde je 2021. završila druge osnovne, a 2023. master studije (B.Mus. i M.Mus.). Iste godine upisala je doktorske studije u klasi prof. Roberta Lakatoša na fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

 

Osvojila je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Alfredo e Vanda Marcosig u Goriciji (Italija). Osvojila je 6 prvih narada zaredom na takmičenju Prima la Musica u Austriji. Osvojila je treću nagradu na Hindemit-takmičenju u Berlinu. 2013. i 2016. bila je pobednik takmičenja Musica Juventutis u Beču. Osvojila je prvu nagradu na internacionalnom takmičenju Harmonium Online Plus u Jermeniji.

 

Kao solista, svirala je pod palicom sledećih dirigenata: Aleksandar Pavlović, Huan Pablo Simon, Ljubiša Jovanović, Bojan Suđić, Predrag Gosta, Džek Martin Hendler i Kornelijus Majster.

 

Kao solista, nastupala je između ostalog u pozorištu „Stanislavski” u Moskvi, u Prvoj palati u Bratislavi, u Glazbenom zavodu u Zagrebu i u pozorištu „Malibran” u Veneciji. U Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu i u „Wiener Konzerthaus” u Beču održala je mnogobrojne koncerte.

 

Vremenom se specijalizovala u resitalskoj karijeri, a na njenim resitalima centralno mesto zauzimaju dela nemačkog romantizma (opus Betovena, Šuberta i Bramsa pre svega).

 

Svira na za nju napravljenoj violini od austrijske majstorice Viltrud Fauler. Gudalo kojim koncertira je kopija kasnog modela Fransoa Turta, koju je napravio nemački majstor Tomas Gerbet.