Languages

Милица Зулус Димић

Члан БГФ од 2023. године.

 

Милица Зулус Димић рођена је 1999. у Бечу, од оца економисте и мајке пијанисткиње. Са шест година уписала се, уместо музичке школе, директно на академију, на часове виолине код проф. Марине Сорокове, у оквиру класе за посебно надарену децу на универзитету за музику и сценске уметности у Бечу. Припремни смер за студије наставила је код проф. Леонида Сорокова. 2015. постала је најмлађи редовни студент на истом универзитету, у класи проф. Герхарда Шулца. После основне школе завршене у Бечу, музичку гимназију уписала је 2013. у Београду, где је као ванредни ђак 2018. стекла матуру. Пошто је код проф. Шулца 2019. са одличним успехом дипломирала, наставила је студије код проф. Коље Блахера на факултету за музику „Ханс Ајслер” у Берлину, где је 2021. завршила друге основне, а 2023. мастер студије (B.Mus. и M.Mus.). Исте године уписала је докторске студије у класи проф. Роберта Лакатоша на факултету музичких уметности у Београду.

 

Освојила је прву награду на међународном такмичењу Alfredo e Vanda Marcosig у Горицији (Италија). Освојила је 6 првих нарада заредом на такмичењу Prima la Musica у Аустрији. Освојила је трећу награду на Хиндемит-такмичењу у Берлину. 2013. и 2016. била је победник такмичења Musica Juventutis у Бечу. Oсвојила je прву награду на интернационалном такмичењу Harmonium Online Plus у Јерменији.

 

Као солиста, свирала је под палицом следећих диригената: Александар Павловић, Хуан Пабло Симон, Љубиша Јовановић, Бојан Суђић, Предраг Госта, Џек Мартин Хендлер и Корнелијус Мајстер.

 

Као солиста, наступала је између осталог у позоришту „Станиславски” у Москви, у Првој палати у Братислави, у Глазбеном заводу у Загребу и у позоришту „Малибран” у Венецији. У Великој сали Коларчеве задужбине у Београду и у „Wiener Konzerthaus” у Бечу одржала је многобројне концерте.

 

Временом се специјализовала у реситалској каријери, а на њеним реситалима централно место заузимају дела немачког романтизма (опус Бетовена, Шуберта и Брамса пре свега).

 

Свира на за њу направљеној виолини од аустријске мајсторице Вилтруд Фаулер. Гудало којим концертира је копија касног модела Франсоа Турта, коју је направио немачки мајстор Томас Гербет.