Languages

Михаил Андрушченко, концертмајстор

Михаил Андрушченко је прави професионални музичар, који поседује уметничку харизму и виртуозност која напросто очарава публику. Наступајући на различитим местима широм света, Михаил је стекао дубоко поштовање бројних обожавалаца због свог јединственог стила извођења.

 

Михаил Андрушченко је рођен 1992. године у Доњецку, у Украјини. Музика га је привлачила још од раног детињства. Своје основно образовање стекао је на Доњечкој државној музичкој академији под вођством М.В. Очосалског. 2008. године, као ученик школе при Доњечкој музичкој академији, освојио је Велику награду на међународном такмичењу Плава птица.

 

Године 2012, Михаил Андрушченко наставља своје студије на Московском државном конзерваторијуму под стручним вођством Сергеја Кравченка (виолина) и Александра Бондуријанског (камерни ансамбл). 2013. године, кренуо је на приватне часове код Јевгенија Левина, ученика школе Давида Ојстраха за виолину. Поред часова са Левином, Михаил је похађао и мајсторске курсеве познатих виолиниста и педагога: Максима Венгерова, Захара Брона, Едварда Граха и Владимира Иванова. Током периода школовања, Михаил почиње да експериментише са стиловима. Учи барокну виолину код Улрике Тице (Немачка). У сезони 2014-2015, био је заменик концертмајстора у Камерном оркестру Кремља.

 

Михаил Андрушченко је веома активан музичар који сарађује са диригентима као што су Миша Рахљевски (Русија), Феиху Џиао (Кина) и многи други широм Русије и Украјине. Његов креативни репертоар укључује сарадњу са бројним познатим извођачима: Андреј Баранов (виолина, Швајцарска; победник такмичења Краљица Елизабета у Бриселу), Александар Тростјански (виолина, професор Московског конзерваторијума), Олга Леман-Балшова (мецо-сопран, Италија; солиста на Краљевској опери у Парми), Артур Назиулин (кларинет, Русија; лауреат бројних међународних такмичења), Сирануш Гаспарјан (мецо-сопран, Јерменија; солиста у Опери у Јеревану), Олга Нефјодова (сопран, Русија; стажисткиња на конзерваторијуму Mozarteum у Салцбургу), Денис Лупахов (флаута, Русија; солиста у оркестру Марински театра), Антон Гакел (виолончело, Русија; солиста у оркестру Марински театра и асистент Валерија Гергијева), Вјачеслав Зубков (клавир, Украјина), Алексеј Жилин (виолончело, гудачки квартет Давида Ојстраха), Миријам Пранди (виолончело, Италија).

 

Године 2015, Михаил постаје солиста у Камерној филхармонији из Сочија и прва виолина квартета Рахмањинов. Учествује на фестивалима у Русији, Немачкој, Италији, Француској, Холандији. 2018. године, на позив Теодора Куренциса, придружује се као гостујући музичар оркестру musicAeterna као прва виолина. Од 2019. године постаје његов стални члан.

 

Од 2022. године свира у квартету Спич. Током јесени снимио је и ЦД издање Гудачког квартета бр. 14 Лудвига ван Бетовена.