Languages

Ljubinko Lazić, vođa

Član od 2006.
 
Posebno sam ponosan na kontrabas i mogućnosti ovog instrumenta koje stalno izučavam. Takođe sam ponosan što sam član internacionalnog kvarteta kontrabasa Basiona Amoroza sa kojim sam nastupio na četiri kontinenta, sa više od 600 koncerata.
 
Kada ne sviram kontrabas, uživam u prirodi i u njenim plodovima. Učestvujem u porodičnom poslu – proizvodnji meda, vina i rakije. Sviram tamburicu, vodim svoju školu u Staroj Pazovi i Vojki, odakle je za mene sve i počelo…
 
Biografija:
 
Ljubinko Lazić, solo kontrabasista Beogradske filharmonije, rođen je 1979. godine. Školovao se u Novom Sadu, na Cetinju, u Minhenu i Cirihu. Tokom studija na Visokoj školi za muziku u Minhenu u klasi Klausa Trumpfa, učestvovao je, kao solista i kamerni muzičar, na brojnim takmičenjima i festivalima širom sveta. Dostigao je najviši plasman na Internacionalnom takmičenju kontrabasista u Češkoj, laureat je Internacionalnog kamernog orkestra Palpiti, u Holivudu, SAD, učesnik festivala Šlezvig-Holštajn, festivala u Seulu, Južnoj Koreji, Tango festivala u Buenos Ajresu, Lucern festivala u Švajcarskoj, Stavanger festivala u Norveškoj.
 
Kao član kvarteta kontrabasa Bassiona Amorosa osvojio je Evropsku nagradu za najbolјi kvartet 2003. godine. Posle završenih postdiplomskih studija u Minhenu, nekoliko sezona proveo je u Ciriškoj operi i Virtemberškom kamernom orkestru, sa kojim i danas nastupa, a svirao je i u Bavarskom radio orkestru, Sankt-Peterburškoj filharmoniji, Filharmoniji nacija Justus Franc, Orkestru muzičke omladine Slovenije, Minhenskim simfoničarima, simfonijskim orkestrima iz Bad Rajhenhala, Pasaua, Augzburga i Vircburga.
 
Kao solista nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, kamernim orkestrom iz Minhena, Hajlbrona i Osnabruka, Vojvođanskim simfoničarima i Ruskim operskim orkestrom iz Perma. Takođe je nastupao sa poznatim muzičarima među kojima su Plasido Domingo i Maksim Vengerov.
 
Završivši nižu i srednju muzičku školu za tamburu, u klasi profesorke Galine Subotin, Ljubinko Lazić stiče zvanje i prvog diplomiranog muzičkog umetnika na tamburi. Za sobom Ljubinko Lazić ima dvanaest diskova snimlјenih sa ansamblom Bassiona Amorosa, trilogiju sa ansamblom Beltango, trio sa Nemanjom Bogunovićem, jednogodišnje učešće u stvaranju devedesetominutnog dokumentarnog filma o članovima kvarteta, koji je u mnogim svetskim bioskopima postigao zapaženi uspeh, preko šest stotina koncerata, brojnih nastupa na radiju i televiziji, kao i disk odabrane muzike za tamburu i klavir.