Languages

Љубинко Лазић, вођа

Члан од 2006.

Посебно сам поносан на контрабас и могућности овог инструмента које стално изучавам. Такође сам поносан што сам члан интернационалног квартета контрабаса Basiona Amoroza са којим сам наступио на четири континента, са више од 600 концерата.

Када не свирам контрабас, уживам у природи и у њеним плодовима. Учествујем у породичном послу – производњи меда, вина и ракије. Свирам тамбурицу, водим своју школу у Старој Пазови и Војки, одакле је за мене све и почело…
 
Биографија:
 
Љубинко Лазић, соло контрабасиста Београдске филхармоније, рођен је 1979. године. Школовао се у Новом Саду, на Цетињу, у Минхену и Цириху. Током студија на Високој школи за музику у Минхену у класи Клауса Трумпфа, учествовао је, као солиста и камерни музичар, на бројним такмичењима и фестивалима широм света. Достигао је највиши пласман на Интернационалном такмичењу контрабасиста у Чешкој, лауреат је Интернационалног камерног оркестра Палпити, у Холивуду, САД, учесник фестивала Шлезвиг-Холштајн, фестивала у Сеулу, Јужној Кореји, Танго фестивала у Буенос Ајресу, Луцерн фестивала у Швајцарској, Ставангер фестивала у Норвешкој.

Као члан квартета контрабаса Bassiona Amorosa освојио је Европску награду за најбољи квартет 2003. године. После завршених постдипломских студија у Минхену, неколико сезона провео је у Циришкој опери и Виртембершком камерном оркестру, са којим и данас наступа, a свирао је и у Баварском радио оркестру, Санкт-Петербуршкој филхармонији, Филхармонији нација Јустус Франц, Оркестру музичке омладине Словеније, Минхенским симфоничарима, симфонијским оркестрима из Бад Рајхенхала, Пасауа, Аугзбурга и Вирцбурга.

Као солиста наступао је са Београдском филхармонијом, Македонском филхармонијом, камерним оркестром из Минхена, Хајлброна и Оснабрука, Војвођанским симфоничарима и Руским оперским оркестром из Перма. Такође је наступао са познатим музичарима међу којима су Пласидо Доминго и Максим Венгеров.

Завршивши нижу и средњу музичку школу за тамбуру, у класи професорке Галине Суботин, Љубинко Лазић стиче звање и првог дипломираног музичког уметника на тамбури. За собом Љубинко Лазић има дванаест дискова снимљених са ансамблом Bassiona Amorosa, трилогију са ансамблом Белтанго, трио са Немањом Богуновићем, једногодишње учешће у стварању деведесетоминутног документарног филма о члановима квартета, који је у многим светским биоскопима постигао запажени успех, преко шест стотина концерата, бројних наступа на радију и телевизији, као и диск одабране музике за тамбуру и клавир.