Languages

Jelena Matović

Od decembra 2015. godine je član Beogradske filharmonije.
 
Rođena je 1989.godine u Čačku. Završila je Školu za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Ljiljane Ranković, gde je diplomirala 2006. godine kao djak generacije. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je završila osnovne akademske studije, a zatim master i specijalističke studije u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković. Dobitnik je nagrade iz Fonda “Miodrag Macić” kao najbolji student violine II godine za školsku 2007/2008 godinu, kao i nagrade iz Fonda “Meri Žeželj- Majer” za najboljeg studenta studijske grupe za violinu na trećoj godini koncertnog smera u akademskoj godini 2008/2009. Školske 2009/2010 je dobitnik nagrade iz fonda “Merime Dragutinović” za studenta koji je diplomirao sa najboljim uspehom na studijskoj grupi za violinu.
 
Tokom školovanja je nastupala na brojnim koncertima, od kojih se izdvaja solistički nastup na BEMUS-u 2004.godine. Bila je član “Internacionalnog simfonijskog orkestra” u Firenci 2004. i 2005. godine. Pohadjala je razne kurseve (Grigori Žislin, Goto Midori, Nemanja Radulović…), kao i letnju školu u Semeringu – Austrija 2007. godine kod prof. Hagai Šahama. Osvajala je brojne specijalne i prve republičke i savezne nagrade na takmičenjima iz violine i kamerne muzike. Bila je više puta laureat republičkih takmičenja. 
 
Od nagrada na međunarodnim takmičenjima se izdvaja Druga nagrada na Internacionalnom takmičenju violinista u Parizu 2001. godine, Prva nagrada i Laureat na Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” 2002. i 2005. godine, Prva nagrada i Zlatna medalja na Međunarodnom takmičenju “Petar Toškov” 2005. godine, Treća nagrada na internacionalnom takmičenju mladih muzičara “Ohridski biseri”, Ohrid 2006. godine, kao i Specijalna nagrada na medjunarodnom takmičenju gudača u Nišu 2007. godine. Održala je brojne uspešne solističke koncerte u galeriji SANU, galeriji Kolarčeve zadužbine itd.
 
U toku svog muzičkog usavršavanja učestvovala je u projektu u Milanskoj skali 2010.god.