Languages

Јелена Матовић

Од децембра 2015. године је члан Београдске филхармоније.

Рођена је 1989.године у Чачку. Завршила је Школу за музичке таленте у Ћуприји у класи проф. Љиљане Ранковић, где је дипломирала 2006. године као ђак генерације. На Факултету музичке уметности у Београду је завршила основне академске студије, а затим мастер и специјалистичке студије у класи проф. Гордане Матијевић Недељковић. Добитник је награде из Фонда „Миодраг Мацић“ као најбољи студент виолине II године за школску 2007/2008 годину, као и награде из Фонда „Мери Жежељ- Мајер“ за најбољег студента студијске групе за виолину на трећој години концертног смера у академској години 2008/2009. Школске 2009/2010 је добитник награде из фонда „Мериме Драгутиновић“ за студента који је дипломирао са најбољим успехом на студијској групи за виолину.

Током школовања је наступала на бројним концертима, од којих се издваја солистички наступ на БЕМУС-у 2004. године. Била је члан „Интернационалног симфонијског оркестра“ у Фиренци 2004. и 2005. године. Похађала је разне курсеве (Григори Жислин, Гото Мидори, Немања Радуловић…), као и летњу школу у Семерингу – Аустрија 2007. године код проф. Хагаи Шахама. Освајала је бројне специјалне и прве републичке и савезне награде на такмичењима из виолине и камерне музике. Била је више пута лауреат републичких такмичења. 

Од награда на међународним такмичењима се издваја Друга награда на Интернационалном такмичењу виолиниста у Паризу 2001. године, Прва награда и Лауреат на Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ 2002. и 2005. године, Прва награда и Златна медаља на Међународном такмичењу „Петар Тошков“ 2005. године, Трећа награда на интернационалном такмичењу младих музичара „Охридски бисери“, Охрид 2006. године, као и Специјална награда на међународном такмичењу гудача у Нишу 2007. године. Одржала је бројне успешне солистичке концерте у галерији САНУ, галерији Коларчеве задужбине итд.

У току свог музичког усавршавања учествовала је у пројекту у Миланској скали 2010. Године.