Languages

Filip Savić, vođa

Član orkestra od 1999. 
 
Posebno sam ponosan na to što sam u Beogradskoj filharmoniji za petnaest godina prešao put od Filharmonije mladih do solo kontrabasiste. Od sakuplјanja loptica do prvog mesta na ATP listi. Američka priča. I ne znam da li sam ponosniji na dve godine provedene u Severno-nemačkom radio orkestru (NDR), ili na to što sam tako zelen i zanesen bio dovolјno dalekovid da se odatle vratim.
 
Ja sam lјubitelј rokabilija, lepih žena, nacionalne kuhinje i neizlečivo i doživotno opčinjen kontrabasom.
 
Biografija:
 
Filip Savić je rođen 1978. godine u Beogradu. Od 1999. godine član je orkestra Beogradske filharmonije, a od 2011. je na mestu vođe grupe kontrabasa.
 
Diplomirao je i završio master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Gerića, a zvanje doktora Izvođačkih umetnosti stekao je 2018. godine. Školovanje je nastavio na Visokoj školi za muziku u Hamburgu, u klasi profesora Mihaela Ribera. 
 
Od 2007. do 2009. godine bio je član Simfonijskog orkestra Severnonemačkog radija (NDR). Gostujući je član Simfonijskog orkestra Maler iz Kasela, kao i orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu.
 
Tokom karijere u orkestrima Beogradske filharmonije i NDR svirao je u salama Muzikhale u Hamburgu, sali Plejel u Parizu, u Koncerthausu u Beču i na turnejama u Francuskoj, Španiji, Češkoj, Austriji, Luksemburgu, Italiji, Švedskoj, Kini, Japanu i SAD-u.
 
Imao je priliku da sarađuje sa dirigentima kao što su Zubin Mehta, Alan Gilbert, Kristof fon Dohnanji, Kristof Ešenbah, Gabrijel Felc, Hauard Grifits, ser Nevil Mariner, Mihail Jurovski. U toku aktivnosti u orkestru, izvodio je većinu kapitalnih orkestarskih solo deonica za kontrabas.
 
Tokom školovanja i karijere osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Filip Savić svira na kontrabasu František Zakopčanik iz 1986. i gudalu Milan Oubrecht.