Languages

Филип Савић, вођа

Члан оркестра од 1999. 

Посебно сам поносан на то што сам у Београдској филхармонији за петнаест година прешао пут од Филхармоније младих до соло контрабасисте. Од сакупљања лоптица до првог места на АТП листи. Америчка прича. И не знам да ли сам поноснији на две године проведене у Северно-немачком радио оркестру (НДР), или на то што сам тако зелен и занесен био довољно далековид да се одатле вратим.

Ја сам љубитељ рокабилија, лепих жена, националне кухиње и неизлечиво и доживотно опчињен контрабасом.

Биографија:

Филип Савић је рођен 1978. године у Београду. Од 1999. године члан је оркестра Београдске филхармоније, а од 2011. је на месту вође групе контрабаса.

Дипломирао је и завршио мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Слободана Герића, а звање доктора Извођачких уметности стекао је 2018. године. Школовање је наставио на Високој школи за музику у Хамбургу, у класи професора Михаела Рибера. 

Од 2007. до 2009. године био је члан Симфонијског оркестра Севернонемачког радија (НДР). Гостујући је члан Симфонијског оркестра Малер из Касела, као и оркестра Народног позоришта у Београду.

Током каријере у оркестрима Београдске филхармоније и НДР свирао је у салама Музикхале у Хамбургу, сали Плејел у Паризу, у Концертхаусу у Бечу и на турнејама у Француској, Шпанији, Чешкој, Аустрији, Луксембургу, Италији, Шведској, Кини, Јапану и САД-у.

Имао је прилику да сарађује са диригентима као што су Зубин Мехта, Алан Гилберт, Кристоф фон Дохнањи, Кристоф Ешенбах, Габријел Фелц, Хауард Грифитс, сер Невил Маринер, Михаил Јуровски. У току активности у оркестру, изводио је већину капиталних оркестарских соло деоница за контрабас.

Током школовања и каријере освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима. Филип Савић свира на контрабасу Франтишек Закопчаник из 1986. и гудалу Милан Оубрецхт.