Languages

Čaba Ašbot

Posebno sam ponosan na to što sam član Beogradske filharmonije, i što imam priliku da radim sa izuzetnim muzičarima u lepoj i prijateljskoj atmosferi.

Srećan sam što sam u Srbiji pronašao svoju ljubav i drugu domovinu.

 

Čaba Ašbot je rodjen 1981. godine u Šarvaru (Mađarska). Pohađao je Muzičku gimnaziju Janoš Rihter u Đeru (Mađarska), u klasi profesora Janoša Saba i Antala Avara. Završio je osnovne studije trombona na Univerzitetu Sečenji Ištvan u Đeru, u klasi profesora Antala Falvaja. Postdiplomske studije trombona i kamerne muzike završio je na Muzičkoj akademiji u Manhajmu (Nemačka), u klasi profesora Erharda Veca. Tokom svojih studija sarađivao je sa renomiranim profesorima i solistima kao što su Karl Lente, Tomas Horh, Volfram Arnt, Tomas Lajndeker. 

 

Od 2006. godine bio je redovno angažovan kao honorarni član orkestra Nacionalnog teatra u Manhajmu, Hajdelbergu, Kajzerslauternu, Državne filharmonije Rajnland- Falca u Ludvigshafenu, Manhajmske filharmonije.

 

Intenzivno se bavio pedagoškim radom. 15 godina je bio zaposlen u državnoj Muzičkoj školi u Manhajmu kao nastavnik trombona, i kao docent za instrument trombon i eufonijum na Muzičkoj akademiji u Manhajmu. 

 

Uz izvođačku i pedagošku aktivnost, bio je aktivan i kao dirigent i vođa duvačkih ansambala. 

 

Član BGF od 2024.