Languages

Чаба Ашбот

Посебно сам поносан на то што сам члан Београдске филхармоније, и што имам прилику да радим са изузетним музичарима у лепој и пријатељској атмосфери.

 

Срећан сам што сам у Србији пронашао своју љубав и другу домовину.

 

Чаба Ашбот је рођен 1981. године у Шарвару (Мађарска). Похађао је Музичку гимназију Јанош Рихтер у Ђеру (Мађарска), у класи професора Јаноша Саба и Антала Авара. Завршио је основне студије тромбона на Универзитету Сечењи Иштван у Ђеру, у класи професора Антала Фалваја. Постдипломске студије тромбона и камерне музике завршио је на Музичкој академији у Манхајму (Немачка), у класи професора Ерхарда Веца. Током својих студија сарађивао је са реномираним професорима и солистима као што су Карл Ленте, Томас Хорх, Волфрам Арнт, Томас Лајндекер. 

 

Од 2006. године био је редовно ангажован као хонорарни члан оркестра Националног театра у Манхајму, Хајделбергу, Кајзерслаутерну, Државне филхармоније Рајнланд- Фалца у Лудвигсхафену, Манхајмске филхармоније.

 

Интензивно се бавио педагошким радом. 15 година је био запослен у државној Музичкој школи у Манхајму као наставник тромбона, и као доцент за инструмент тромбон и еуфонијум на Музичкој академији у Манхајму. 

 

Уз извођачку и педагошку активност, био је активан и као диригент и вођа дувачких ансамбала. 

 

Члан БГФ од 2024.