Languages

Aleksandra Kinđić, prva oboa

Član od januara 2024.

 

Ponosna sam što sam prva oboa Beogradske filharmonije, govorim 5 jezika i imam prijatelje iz čitavog sveta. 

 

Aleksandra Kinđić (2002.) završila je studije oboe u klasi profesora Alekseja Ogrinčuka na „Haute école de musique de Genève“ u Švajcarskoj gde je i nastavila svoje usavršavanje. Osnovnu i srednju muzičku školu pohađala je u Pančevu, a prvu godinu studija na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi Dragana Lazića. U okviru interkulturalne razmene učenika deo školovanja je provela u Italiji i Francuskoj. 

 

Na njen muzički razvoj najviše je uticao Aleksej Ogrinčuk, a značajno mesto imaju i majstorski kursevi sa drugim istaknutim oboistima: Moris Borgu, Hansjerg Šelenberger, Žan-Luj Kapecali, Žerom Gišar, Frančesko di Rosa, Kristof Hartman. Bila je i polaznik Međunarodne akademije za obou u Tisanu (Italija) pod umetničkim vođstvom oboiste Domenika Orlanda. 

 

Kao solista, Aleksandra je nastupala sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Stanislav Binički, orkestrom Virtuozi i orkestrom Camerata Serbica. U Švajcarskoj je nastupila kao solista u Ženevi i Roleu sa orkestrom Sinfonietta de Genève. Najzapaženiji solistički nastup imala je sa violinistom Najdželom Kenedijem na 55. Bemusu.

 

Član je Omladinskog orkestra Gustav Maler, a svirala je sa Orkestrom romanske Švajcarske, orkestrima Sinfonietta de Genève, Orchestre International de Genève, Orchestre des Nations, Mozart Orchestra Geneva, Operami orkestrom, Omladinskim orkestrom Festivala u Verbijeu, i drugim. Bila je angažovana kao “oboa coach” u omladinskom orkestru Orchestre du Collège de Genève.

 

Aleksandra je osvajala titule laureata na svim domaćim i međunarodnim takmičenjima u Srbiji. Takođe, osvojila je prve nagrade i zvanje laureata na međunarodnim takmičenjima u Italiji, Sloveniji, Makedoniji i Rusiji. Oboa fest dodelio joj je nagradu “Ljubiša Petruševski“ za najperspektivniju oboistkinju u Srbiji.

 

Za postignute izuzetne rezultate, Aleksandra je više puta nagrađivana iz Fonda za mlade talente Srbije. Dobitnica je stipendije fondacije “Dobar glas”, a stipendista je i švajcarske fondacije „Lyra“ koja podržava talentovane mlade muzičare.