Languages

Александра Кинђић, прва обоа

Члан од јануара 2024.

 

Поносна сам што сам прва обоа Београдске филхармоније, говорим 5 језика и имам пријатеље из читавог света. 

 

Александра Кинђић (2002.) завршила је студије обое у класи професора Алексеја Огринчука на „Haute école de musique de Genève“ у Швајцарској где је и наставила своје усавршавање. Основну и средњу музичку школу похађала је у Панчеву, а прву годину студија на Факултету музичких уметности у Београду у класи Драгана Лазића. У оквиру интеркултуралне размене ученика део школовања је провела у Италији и Француској. 

 

На њен музички развој највише је утицао Алексеј Огринчук, а значајно место имају и мајсторски курсеви са другим истакнутим обоистима: Морис Боргу, Хансјерг Шеленбергер, Жан-Луј Капецали, Жером Гишар, Франческо ди Роса, Кристоф Хартман. Била је и полазник Међународне академије за обоу у Тисану (Италија) под уметничким вођством обоисте Доменика Орланда. 

 

Као солиста, Александра је наступала са Симфонијским оркестром РТС-а, оркестром Станислав Бинички, оркестром Виртуози и оркестром Camerata Serbica. У Швајцарској је наступила као солиста у Женеви и Ролеу са оркестром Sinfonietta de Genève. Најзапаженији солистички наступ имала је са виолинистом Најџелом Кенедијем на 55. Бемусу.

 

Члан је Омладинског оркестра Густав Малер, а свирала је са Оркестром романске Швајцарске, оркестрима Sinfonietta de Genève, Orchestre International de Genève, Orchestre des Nations, Mozart Orchestra Geneva, Operami оркестром, Омладинским оркестром Фестивала у Вербијеу, и другим. Била је ангажована као oboa coach у омладинском оркестру Orchestre du Collège de Genève.

 

Александра је освајала титуле лауреата на свим домаћим и међународним такмичењима у Србији. Такође, освојила је прве награде и звање лауреата на међународним такмичењима у Италији, Словенији, Македонији и Русији. Обоа фест доделио јој је награду “Љубиша Петрушевски“ за најперспективнију обоисткињу у Србији.

 

За постигнуте изузетне резултате, Александра је више пута награђивана из Фонда за младе таленте Србије. Добитница је стипендије фондације “Добар глас”, а стипендиста је и швајцарске фондације „Лyра“ која подржава талентоване младе музичаре