Languages

Aleksandar Latković, vođa

Član od 1.12.2003.

 

Posebno sam ponosan na timski rad i atmosferu u sekciji violončela BGF, kao i na Gudački kvartet Beogradske filharmonije.

 

Ja sam veliki obožavalac kratkog espresa, planinskog vazduha, Mocartovih opera, oštrih zaokreta na ivicama skija, Betovenovih kvarteta, beogradskih reka i kejova, Malerovih simfonija i raspoloženja pred svaki koncert BGF. I posebno – tišine.

 

Biografija:

 

Aleksandar Latković je kao prvi violončelista Beogradske filharmonije nastupao predvođen dirigentima kao što su Zubin Mehta, Uroš Lajovic  i Muhai Tang, svirao je kao solista sa svojim matičnim orkestrom, i deluje kao član Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije.

 

Kao gostujući član u Kamernom orkestru Maler, Orkestru BandArt i Festivalskom orkestru Lucerna, nastupao je širom Evrope pod vođstvom umetnika kao što su Klaudio Abado, Pjer Bulez, Daniel Harding, Gordan Nikolić, Hajnc Holiger. Održao je resitale i kamerne koncerte u salama Korto i Sorbona u Parizu, Vredenburg u Utrehtu, Studiju France 3 u Strazburu, u Fontenblou, Val d’Izeru, na BEMUS-u i Čelo festu.

 

Magistrirao je u Beogradu, usavršavao se u Parizu, Breši i Sijeni, gde su mu profesori bili Ivan Poparić, Sandra Belić, Manfred Štilc i Mario Brunelo, kao i violinisti Valter Levin i Rajner Šmit.

 

Aleksandar je profesor violončela na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Svira na violončelu Fransoa Kosan iz 1845. godine koje je vlasništvo Beogradske filharmonije.