Languages

Александар Латковић, вођа

Члан од 1.12.2003.

 

Посебно сам поносан на тимски рад и атмосферу у секцији виолончела БГФ, као и на Гудачки квартет Београдске филхармоније.

 

Ја сам велики обожавалац кратког еспреса, планинског ваздуха, Моцартових опера, оштрих заокрета на ивицама скија, Бетовенових квартета, београдских река и кејова, Малерових симфонија и расположења пред сваки концерт БГФ. И посебно – тишине.

 

Биографија:

Александар Латковић је као први виолончелиста Београдске филхармоније наступао предвођен диригентима као што су Зубин Мехта, Урош Лајовиц  и Мухаи Танг, свирао је као солиста са својим матичним оркестром, и делује као члан Гудачког квартета Београдске филхармоније.

 

Као гостујући члан у Камерном оркестру Малер, Оркестру БандАрт и Фестивалском оркестру Луцерна, наступао је широм Европе под вођством уметника као што су Клаудио Абадо, Пјер Булез, Даниел Хардинг, Гордан Николић, Хајнц Холигер. Одржао је реситале и камерне концерте у салама Корто и Сорбона у Паризу, Вреденбург у Утрехту, Студију France 3 у Стразбуру, у Фонтенблоу, Val d’Izeru, на БЕМУС-у и Чело фесту.

 

Магистрирао је у Београду, усавршавао се у Паризу, Бреши и Сијени, где су му професори били Иван Попарић, Сандра Белић, Манфред Штилц и Марио Брунело, као и виолинисти Валтер Левин и Рајнер Шмит.

 

Александар је професор виолончела на Музичкој академији на Цетињу. Свира на виолончелу Франсоа Косан из 1845. године које је власништво Београдске филхармоније.

Share on FacebookTweet about this on Twitter