Languages

Александар Латковић, вођа

Члан од 1.12.2003.

 

Посебно сам поносан на тимски рад и атмосферу у секцији виолончела БГФ, као и на Гудачки квартет Београдске филхармоније.

 

Ја сам велики обожавалац кратког еспреса, планинског ваздуха, Моцартових опера, оштрих заокрета на ивицама скија, Бетовенових квартета, београдских река и кејова, Малерових симфонија и расположења пред сваки концерт БГФ. И посебно – тишине.

 

Биографија:

Александар Латковић је као први виолончелиста Београдске филхармоније наступао предвођен диригентима као што су Зубин Мехта, Урош Лајовиц  и Мухаи Танг, свирао је као солиста са својим матичним оркестром, и делује као члан Гудачког квартета Београдске филхармоније.

 

Као гостујући члан у Камерном оркестру Малер, Оркестру БандАрт и Фестивалском оркестру Луцерна, наступао је широм Европе под вођством уметника као што су Клаудио Абадо, Пјер Булез, Даниел Хардинг, Гордан Николић, Хајнц Холигер. Одржао је реситале и камерне концерте у салама Корто и Сорбона у Паризу, Вреденбург у Утрехту, Студију France 3 у Стразбуру, у Фонтенблоу, Val d’Izeru, на БЕМУС-у и Чело фесту.

 

Магистрирао је у Београду, усавршавао се у Паризу, Бреши и Сијени, где су му професори били Иван Попарић, Сандра Белић, Манфред Штилц и Марио Брунело, као и виолинисти Валтер Левин и Рајнер Шмит.

 

Александар је професор виолончела на Музичкој академији на Цетињу. Свира на виолончелу Франсоа Косан из 1845. године које је власништво Београдске филхармоније.