29/05/24

Beogradska filharmonija priprema opersku galu za kraj stogodišnjeg jubileja uz izvođenje „Madam Baterflaj“ Pučinija, sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom 7. i 9. juna (Kolarac, 19č). Zbog velikog interesovanja za kraj filharmonijske sezone i operski spektakl sa svetskom podelom, dodaje se izvođenje i 9. juna, a ulaznice su u prodaji od 30. maja na filharmonijskoj biletarnici i onlajn.

Grandiozni filharmonijski jubilej kruniše jednako grandiozan kraj sezone. Nakon jednog od najvećih uspeha u prethodnoj sezoni – izvođenja opere Toska, Beogradska filharmonija se priprema za novi izazov, ostajući u opusu Đakoma Pučinija i tako se pridružuje svetskoj proslavi stogodišnjice od smrti čuvenog kompozitora. Filharmonija će poluscenski izvesti operu Madam Baterflaj, priču o tragičnoj, neuzvraćenoj ljubavi kroz prikaz sukoba dva sveta, Istoka i Zapada na početku 20. veka. 

Šef-dirigent Gabrijel Felc predvodiće svetsku podelu pevača u tumačenju uloga iz Madam Baterflaj kojima se pridružuje i hor RTS. Mladu gejšu Ćo Ćo San predstavlja sopran Zarina Abaeva, a njenu služavku Suzuki mecosopran Hiona Kim. Poručnika američke mornarice Pinkertona tumači tenor Eduardo Aldren, a američkog konzula Šarplesa – bariton Mandla Mndebele. U režiji Aleksandra Nikolića, publika će imati vanserijski doživalj atmosfere Japana uz nebeski svod i talasanje mora usred koncertne dvorane.