97 rođendan Beogradske filharmonije
13/06/20

Beogradska filharmonija, na današnji dan, puni 97 godina. Svoj rođendan, Filharmonija obeležava onlajn, emitovanjem kratkog dokumentarnog filma sa Američke turneje iz 2014. godine, na svom Jutjub kanalu.

Beogradska filharmonija je osnovana 13. juna 1923. godine, a njen osnivač, umetnički direktor i šef-dirigent, bio je Stevan Hristić, jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata. Čuvenu „Ohridsku legendu“, orkestar često izvodi na gostovanjima u svetu, kao deo repertoara kojim predstavlja svoje nasleđe.

Tako je bilo i prilikom Prve američke turneje u istoriji orkestra, koja je obuhvatila gostovanja u četiri najznačajnije dvorane ovoga kontinenta. Američka publika je na nogama, uz višeminutne ovacije, ispraćala Beogradsku filharmoniju sa koncerata u Simfonijskom centru u Čikagu, Severans holu u Klivlendu, Muzičkom centru Stratmor u Vašingtonu, a pravi tijumf je obeležio poslednji koncert u Karnegi holu, u srcu Njujorka.

Kamera Mihajla Savića, autora ovog kratkog dokumentarnog filma, pratila je Filharmoniju tog oktobra 2014. godine i zabeležila emocije i raspoloženja muzičara prilikom najvažanije turneje u istoriji orkestra. Turneja po SAD-u predstavlja pobedu upornosti, volje i optimizma, kao i uspeh i ponos cele zemlje.