97 rođendan Beogradske filharmonije
13/06/20

Београдска филхармонија, на данашњи дан, пуни 97 година. Свој рођендан, Филхармонија обележава онлајн, емитовањем кратког документарног филма са Америчке турнеје из 2014. године, на свом Јутјуб каналу.

Београдска филхармонија је основана 13. јуна 1923. године, а њен оснивач, уметнички директор и шеф-диригент, био је Стеван Христић, један од најзначајнијих српских композитора и диригената. Чувену „Охридску легенду“, оркестар често изводи на гостовањима у свету, као део репертоара којим представља своје наслеђе.

Тако је било и приликом Прве америчке турнеје у историји оркестра, која је обухватила гостовања у четири најзначајније дворане овога континента. Америчка публика је на ногама, уз вишеминутне овације, испраћала Београдску филхармонију са концерата у Симфонијском центру у Чикагу, Северанс холу у Кливленду, Музичком центру Стратмор у Вашингтону, а прави тијумф је обележио последњи концерт у Карнеги холу, у срцу Њујорка.

Камера Михајла Савића, аутора овог кратког документарног филма, пратила је Филхармонију тог октобра 2014. године и забележила емоције и расположења музичара приликом најважаније турнеје у историји оркестра. Турнеја по САД-у представља победу упорности, воље и оптимизма, као и успех и понос целе земље.