24/06/23

Čuveni dirigent Zubin Mehta je zajedno sa Beogradskom filharmonijom održao prvi nastup u Tirani u njihovoj zajedničkoj istoriji, u okviru inicijative Otvoreni Balkan (22.jun).

Čim je stupio na scenu Nacionalnog pozorišta, opere i baleta, Mehta je dočekan stajaćim ovacijama, a tako su legendarni maestro i Beogradska filharmonija ispraćeni uz gromke aplauze, nakon izvođenja Betovenove simfonije broj 7 i Berliozove Fantastične simfonije.

Nastup u Tirani otvorio je novu stranicu istorije kao prvi u veličanstvenoj karijeri Zubina Mehte duge preko 65 godina i u stogodišnjoj istoriji Beogradske filharmonije, povodom jubileja koji orkestar slavi i u regionu.

“Prvi put sam u Tirani i veoma sam srećan što sam ovde zajedno sa sjajnim orkestrom Beogradske filharmonije i nadamo se novim susretima u budućnosti”, rekao je maestro Mehta albanskim medijima.

“Dugo smo čekali dolazak velikana Zubina Mehte i fantastične Beogradske filharmonije, izuzetno smo privilegovani i počastvovani nastupom koji nam priređujete jer je ovo istorijski događaj”, reči su kojima je upravnica Nacionalnog pozorišta, opere i baleta Abigejla Voština pozdravila velikog maestra i Filharmoniju uoči nastupa.

Koncertu je prisustvovala ministarka kulture Elva Margariti kao i drugi ministri albanske vlade, ambasador Srbije u Albaniji Slobodan Vukčević, predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Koncert Mehte i Filharmonije u okviru Inicijative Ovoreni Balkan izgradio je nove mostove snažnim jezikom muzike koji ne poznaje granice. Turneja koja je počela u Beogradu Gala koncertom na Kolarcu, svoj završetak ima u Skoplju 24. juna u Sali Filharmonije Severne Republike Makedonije.