24/06/23

Чувени диригент Зубин Мехта је заједно са Београдском филхармонијом одржао први наступ у Тирани у њиховој заједничкој историји, у оквиру иницијативе Отворени Балкан (22. јун).

Чим је ступио на сцену Националног позоришта, опере и балета, Мехта је дочекан стајаћим овацијама, а тако су легендарни маестро и Београдска филхармонија испраћени уз громке аплаузе, након извођења Бетовенове симфоније број 7 и Берлиозове Фантастичне симфоније.

Наступ у Тирани отворио је нову страницу историје као први у величанственој каријери Зубина Мехте дуге преко 65 година и у стогодишњој историји Београдске филхармоније, поводом јубилеја који оркестар слави и у региону.

„Први пут сам у Тирани и веома сам срећан што сам овде заједно са сјајним оркестром Београдске филхармоније и надамо се новим сусретима у будућности“, рекао је маестро Мехта албанским медијима.

„Дуго смо чекали долазак великана Зубина Мехте и фантастичне Београдске филхармоније, изузетно смо привилеговани и почаствовани наступом који нам приређујете јер је ово историјски догађај“, речи су којима је управница Националног позоришта, опере и балета Абигејла Воштина поздравила великог маестра и Филхармонију уочи наступа.

Концерту је присуствовала министарка културе Елва Маргарити као и други министри албанске владе, амбасадор Србије у Албанији Слободан Вукчевић, представници дипломатског кора и личности из јавног и културног живота.

Концерт Мехте и Филхармоније у оквиру Иницијативе Оворени Балкан изградио је нове мостове снажним језиком музике који не познаје границе. Турнеја која је почела у Београду Гала концертом на Коларцу, свој завршетак има у Скопљу 24. јуна у Сали Филхармоније Северне Републике Македоније.