Поштоване даме и господо, уважена публико, драги пријатељи!

            Не зна се тачно да ли је Лудвиг ван Бетовен рођен 15, 16, или 17. децембра 1770. године. Једине поуздане информације остале су о његовом крштењу у цркви Светог Ремигија у Бону. Данас – 250 година касније, цео свет везује музику за Бетовеново име на најлепши начин, како то само и доликује. Лудвиг ван Бетовен… творац музике, див, геније. Име, које је готово сваки житељ ове планете чуо. Композитор, који је као ниједан пре, нити после њега, дефинисао облике симфонија, гудачких квартета, клавирских соната, и чији је утицај на књижевност, философију, па и на саму савремену поп-културу до данас остао непревазиђен.

Желимо да овом истинском уметнику искажемо дивљење. Цела сезона нашег дивног оркестра биће под овим утицајем. Београдска филхармонија ће изводити дела из доба када је Бетовен спознао светла света. Код нас ћете моћи да чујете колико је појединим музичким ствараоцима било тешко да се, након мајсторове смрти, ослободе терета његовог великог умећа, и које је то понекад радикалне композиторске новине захтевало. Не треба занемарити ни Бетовенов утицај на српску културу и музику. Његова вештина инструментације прославиће велике солисте, а очигледна наклоност нашег идола ка театру такође не би требало да буде изостављена.

Све ово је наша намера и огроман изазов за нас. Никада се још у својој историји Београдска филхармонија није тако свеобухватно и вишеслојно упустила у овако интензивно тумачење једног композитора, његове епохе и онога што произилази из његовог стваралачког опуса.

Већ сада вам могу открити апсолутни врхунац: 21. јуна 2020. године, Београдска филхармонија и Дортмундска филхармонија (оркестар који у Немачкој водим већ 7 година), заједно ће, истог дана (!), извести свих девет Бетовенових симфонија! Можда ће нам тог дана поћи за руком, да на тако јединствен начин, одамо почаст овом великом музичару, и да овај дан “симфонијског маратона”, коме ћемо се предати свим срцем и мислима, учинимо заувек вредним сећања.

Надамо се да ћемо се видети, а засигурно ћете нас чути!

  Срдачно, ваш Габријел Фелц

Комплетан репертоар и услове продаје можете погледати ОВДЕ.