07/12/21

Beogradska filharmonija nastupa sa prvim flautistom Izraelske filharmonije Gi Ešedom pod upravom dirigenta Kristijana Mandeala, u petak 10. decembra na Kolarcu od 20č. Različite slike noći objedinjuju sva dela na programu, a orkestar izvodi kompozicije Mocarta, Bernštajna i Stravinskog.

Predstojeći koncert u potpunosti prikazuje trend ove filharmonijske sezone u kojoj nastupaju muzičari dobro poznati publici uz predstavljanje novih zvezdi. Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa Gi Ešed, prva flauta Izraelske filharmonije, a bio je na istoj poziciji u orkestru Mađo Muzikale Fjorentino koji predvodi Zubin Mehta. Dok Kristijan Mandeal, najveći rumunski dirigent, karijere duge preko četiri decenije i nekadašnji đak Karajana i Čelibidakea, sa Beogradskom filharmonijom nastupa čak po 34. put!

Filharmoničari će izvesti veoma neobičnu repertoarsku kombinacija koju prožimaju slike noći, od serenade, preko nesanice do horora. Mocartova „Serenata notturna“ donosi gracioznost i svečanu atmosferu zabava na otvorenom, dok je Bernštajnov koncert za flautu „Halil“ sasvim suprotnog raspoloženja. Napisano za izraelskog flautistu poginulog u Jom Kipur ratu, ovo delo donosi teške trenutke noći – noćne more, nesanice, strahove, ali i značaj umetnosti za život i nadu u mir. Priča o lutki „Petruški“ Stravinskog koja je donela revoluciju u istoriji muzike, kulminira u poslednjoj sceni noći, kada se događa tragično ubistvo izazvanom ljubomorom iz strasti.

Karte su u prodaji od ponedeljka 6. decembra na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.