07/12/21

Београдска филхармонија наступа са првим флаутистом Израелске филхармоније Ги Ешедом под управом диригента Кристијана Мандеала, у петак 10. децембра на Коларцу од 20ч. Различите слике ноћи обједињују сва дела на програму, а оркестар изводи композиције Моцарта, Бернштајна и Стравинског.

Предстојећи концерт у потпуности приказује тренд ове филхармонијске сезоне у којој наступају музичари добро познати публици уз представљање нових звезди. Први пут са Београдском филхармонијом наступа Ги Ешед, прва флаута Израелске филхармоније, а био је на истој позицији у оркестру Мађо Музикале Фјорентино који предводи Зубин Мехта. Док Кристијан Мандеал, највећи румунски диригент, каријере дуге преко четири деценије и некадашњи ђак Карајана и Челибидакеа, са Београдском филхармонијом наступа чак по 34. пут!

Филхармоничари ће извести веома необичну репертоарску комбинација коју прожимају слике ноћи, од серенаде, преко несанице до хорора. Моцартова „Серената ноттурна“ доноси грациозност и свечану атмосферу забава на отвореном, док је Бернштајнов концерт за флауту „Халил“ сасвим супротног расположења. Написано за израелског флаутисту погинулог у Јом Кипур рату, ово дело доноси тешке тренутке ноћи – ноћне море, несанице, страхове, али и значај уметности за живот и наду у мир. Прича о лутки „Петрушки“ Стравинског која је донела револуцију у историји музике, кулминира у последњој сцени ноћи, када се догађа трагично убиство изазваном љубомором из страсти.

Карте су у продаји од понедељка 6. децембра на филхармонијској благајни као и онлајн.