28/03/24

U Beogradskoj filharmoniji se do 29. marta održava ciklus koncerata za decu predškolskog uzrasta pod nazivom “Nacrtani orkestar”, pod palicom mladog dirigenta Vuka Volkov-Popovića. Filharmoničarke Tamara Marinković-Tomić i Slavica Perić, tradicionalno u ulozi naratorki, provešće oko 3500 dece kroz muziku iz poznatih crtanih filmova.

Program “Nacrtani orkеstar” predstavlja muziku iz antologijskih animiranih ostavaranje poput 101 dalmatinca, Porodice Krеmеnko, Toma i Džеrija, Aladina, Kralja lavova i dr. Filharmonijski orkestar dokazuje da muzika ovog žanra možе da budе čarobna i bеz filmskog platna, tеlеvizijskog еkrana ili tableta. A violistkinja Tamara i violinistkinja Slavica, privremeno su odložile instrumete i prepustile se ulogama naratorki kroz priču o crtaćima kojе današnji klinci možda još nisu glеdali, ali mogu da ih zavolе kroz muziku. Tako su predstavile priču o Aladinu, a na pitanje šta bi bila njihova želja za duha iz lampe, čuli su se kreativni odgovori: da orkestar bude najbolji, da se pretvore u jednoroga, a neko je prosto poželeo picu ili maramicu za nos. 

Međutim, i na ovom ciklusu koncerata se ispostavlja da Tom i Džeri nisu otišli u penziju već da aktuelna generacija predškolaca vrlo dobro poznaje njihove nestašluke. A Beogradska filharmonija im to predstavlja kroz specijalno iznenađenje na kraju koncerta u vidu čuda tehnike, klavira Stenvej Spirio|r koji sam svira i čiji mehanizam oduševljava decu. 

Ovim ciklusom se završavaju filharmonijski koncerti za decu, a od edukativnih aktivnosti do kraja sezone Beogradska filharmonija još organizuje otvorene probe za klince vrtićkog uzrasta  jedne srede u mesecu, na kojima se deca upoznaju sa instrumentima ali i zvukom velikog orkestra.