28/03/24

У Београдској филхармонији се до 29. марта одржава циклус концерата за децу предшколског узраста под називом “Нацртани оркестар”, под палицом младог диригента Вука Волков-Поповића. Филхармоничарке Тамара Маринковић-Томић и Славица Перић, традиционално у улози нараторки, провешће око 3500 деце кроз музику из познатих цртаних филмова.

Програм “Нацртани оркестар” представља музику из антологијских анимираних оставарање попут 101 далматинца, Породице Кременко, Тома и Џерија, Аладина, Краља лавова и др. Филхармонијски оркестар доказује да музика овог жанра може да буде чаробна и без филмског платна, телевизијског екрана или таблета. А виолисткиња Тамара и виолинисткиња Славица, привремено су одложиле инструмете и препустиле се улогама нараторки кроз причу о цртаћима које данашњи клинци можда још нису гледали, али могу да их заволе кроз музику. Тако су представиле причу о Аладину, а на питање шта би била њихова жеља за духа из лампе, чули су се креативни одговори: да оркестар буде најбољи, да се претворе у једнорога, а неко је просто пожелео пицу или марамицу за нос.

Међутим, и на овом циклусу концерата се испоставља да Том и Џери нису отишли у пензију већ да актуелна генерација предшколаца врло добро познаје њихове несташлуке. А Београдска филхармонија им то представља кроз специјално изненађење на крају концерта у виду чуда технике, клавира Стенвеј Spirio|r који сам свира и чији механизам одушевљава децу.

Овим циклусом се завршавају филхармонијски концерти за децу, а од едукативних активности до краја сезоне Београдска филхармонија још организује отворене пробе за клинце вртићког узраста једне среде у месецу, на којима се деца упознају са инструментима али и звуком великог оркестра.