16/10/18

Beogradska filharmonija zajedno sa Gabrijelom Felcom, priprema grandiozno zatvaranje 50. BEMUS-a, u subotu, 20. oktobra (Kolarac, 20h). Orkestar izvodi baš one kompozicije kojima je Beogradska filharmonija otvorila i zatvorila prvi BEMUS – Uvertiru „Beograd“ srpskog kompozitora Dragutina Gostuškog uz koju je nedavno trujumfovala u Muzikferajnu u Gracu, i Devetu simfoniju Ludviga van Betovena.

“Sa jedne strane to je omaž programu prvog festivala – koji je Filharmonija, kao jedan od osnivača kreirala i svečano otvorila pre pola veka na istom mestu gde ćemo mi ove godine zatvoriti jubilarni pedeseti Bemus. Takođe, time iskazujemo naše veliko poštovanje za sve lјude koji su pre pola veka hrabro pokrenuli, a zatim i održavali kvalitet Bemusa kao vrlo referentne tačke svog vremena. Ali, možda najvažnije za budućnost festivala, koji je bio jedan od simbola Brograda, je pitanje koje simbolički postavlјamo kroz ovaj program – da li će ova generacija imati snage da odgovori izazovu vremena i vrati Bemus na mapu evropskih festivala. Mi se nadamo da će tako biti, jer volimo Bemus”, rekao je Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije.

Preko 100 muzičara učestvovaće u izvođenju Betovenovog kapitalnog dela koje predstavlja jednu od najvećih prekretnica u istoriji muzike. U čuvenom finalnom stavu „Odi radosti“, orkestar će imati pojačanje Hora Slovenačke filharmonije, a kao solisti će se predstaviti eminentni pevači Sofi Klusman (sopran), Šarlote Kvat (mecosopran), Brenden Ganel (tenor), Markus Ajhe (bariton), koji svoje uspešne karijere grade na operskim scenama i koncertnim podijumima širom Evrope.

Osnovna misao „Ode radosti”, nastale prema Šilerovim stihovima, da će „svi lјudi braća biti“, ujedinjuje slušaoce svih meridijana i čini da Betovenovu muziku razumeju milioni ljudi sve do danas. Poznata je i kao evropska himna, tako da će ovim povodom, na svečanom zatvaranju BEMUS-a, Beogradska filharmonija okupiti veliki broj predstavnika diplomatskog kora u Srbiji.