16/10/18

Београдска филхармонија заједно са Габријелом Фелцом, припрема грандиозно затварање 50. БЕМУС-а, у суботу, 20. октобра (Коларац, 20х). Оркестар изводи баш оне композиције којима је Београдска филхармонија отворила и затворила први БЕМУС – Увертиру „Београд“ српског композитора Драгутина Гостушког уз коју је недавно тријумфовала у Музикферајну у Грацу, и Девету симфонију Лудвига ван Бетовена.

“Са једне стране то је омаж програму првог фестивала – који је Филхармонија, као један од оснивача креирала и свечано отворила пре пола века на истом месту где ћемо ми ове године затворити јубиларни педесети Бемус. Такође, тиме исказујемо наше велико поштовање за све људе који су пре пола века храбро покренули, а затим и одржавали квалитет Бемуса као врло референтне тачке свог времена. Али, можда најважније за будућност фестивала, који је био један од симбола Брограда, је питање које симболички постављамо кроз овај програм – да ли ће ова генерација имати снаге да одговори изазову времена и врати Бемус на мапу европских фестивала. Ми се надамо да ће тако бити, јер волимо Бемус”, рекао је Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније.

Преко 100 музичара учествоваће у извођењу Бетовеновог капиталног дела које представља једну од највећих прекретница у историји музике. У чувеном финалном ставу „Оди радости“, оркестар ће имати појачање Хора Словеначке филхармоније, а као солисти ће се представити еминентни певачи Софи Клусман (сопран), Шарлоте Кват (мецосопран), Бренден Ганел (тенор), Маркус Ајхе (баритон), који своје успешне каријере граде на оперским сценама и концертним подијумима широм Европе.