26/06/24

Poseban doprinos filharmonijskom jubileju, izašao je iz štampe 13. juna – monografija „Sto godina Beogradske filharmonije“. 

Asja Radonjić i Danica Maksimović, koje su gotovo dvadeset godina urednice programa Beogradske filharmonije, autorke su ovog izdanja objavljenog povodom stogodišnjice orkestra.

U deset poglavlja, monografija opisuje istoriju Beogradske filharmonije od skromnih početaka do modernog evropskog ansambla. 

„Tokom prvih 100 godina orkestar je prešao dugačak put, u nekoliko navrata je padao i ustajao, obišao čitavu zemaljsku kuglu ali i živeo u izolaciji usled sankcija i ratnih okolnosti; radio u nehumanim uslovima ali i doživljavao ovacije u najvećim svetskim dvoranama hramovima umetnosti i kulture“, reč je autorki na samo početku publikacije. 

Pored toga što izdanje služi kao vredan materijal za buduće istraživače Beogradske filharmonije, istorija institucije je opisana na veoma životan način uz brojne zanimljivosti objedinjene u rubrici „Da li ste znali“, ali takođe i iz vizure sto uglednih ličnosti koji su napisali šta za njih predstavlja ova kuća.

Monografija će u prodaji biti od septembra, na filharmonijskoj blagajni na Studentskom trgu 11.