26/06/24

Посебан допринос филхармонијском јубилеју, изашао је из штампе 13. јуна – монографија „Сто година Београдске филхармоније“. 

Асја Радоњић и Даница Максимовић, које су готово двадесет година уреднице програма Београдске филхармоније, ауторке су овог издања објављеног поводом стогодишњице оркестра.

У десет поглавља, монографија описује историју Београдске филхармоније од скромних почетака до модерног европског ансамбла. 

„Током првих 100 година оркестар је прешао дугачак пут, у неколико наврата је падао и устајао, обишао читаву земаљску куглу али и живео у изолацији услед санкција и ратних околности; радио у нехуманим условима али и доживљавао овације у највећим светским дворанама храмовима уметности и културе“, реч је ауторки на само почетку публикације. 

Поред тога што издање служи као вредан материјал за будуће истраживаче Београдске филхармоније, историја институције је описана на веома животан начин уз бројне занимљивости обједињене у рубрици „Да ли сте знали“, али такође и из визуре сто угледних личности који су написали шта за њих представља ова кућа.

Монографија ће у продаји бити од септембра, на филхармонијској благајни на Студентском тргу 11.